Jump to content

Megkezdődhet Lance Armstrong pere

2017. 02. 17. 15:59



Egy szövetségi bíró döntése nyomán megkezdődhet a per a közel 100 millió dolláros kártérítésre igényt tartó amerikai kormány és az ex-kerékpáros Lance Armstrong ügyében.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma csalással vádolta meg a volt sztárkerekest, mondván, milliókat fogadott el az őt és csapatát szponzoráló amerikai postától (U.S. Postal Service), miközben doppingolással érte el sikereit a Tour de France-on.

2012 augusztusában hosszú időn át alkalmazott, azóta illegálissá nyilvánított szerek-módszerek használatának vádjával az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) megfosztotta az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől, így megvonta minden Tour de France-os győzelmét is. 2012. október 22-én a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megerősítette ezt a döntést, így hivatalossá vált, hogy Armstrong nem tekinthető Tour de France-győztesnek.A 2000-es olimpián elért bronzérmét a NOB 2013. január 17-én elvette. 2013-ban Armstrong Oprah Winfreynek adott interjújában beismerte, hogy a vádak igazak.

A per megindítása Armstrong korábbi csapattársa, Floyd Landis 2010-es vallomása után vált lehetségessé. Az alku szerint a „besúgó” kerékpáros még anyagi ellenszolgáltatásra is számíthat, ha a kormány megnyeri az ügyet, és megkapja a kártérítést, az összeg 25 százaléka az övé lesz.

Armstrong tavaly beadványt nyújtott be, amellyel szerette volna elkerülni a tárgyalást, ezt utasította most el Christopher Cooper bíró, aki jelentésében azt írta: a USPS 2000 és 2004 között mintegy 32.3 millió dollárt fizetett ki Armstrong csapatának.

A kormány számításai szerint a doppingoló versenyző okozta kár ennek az összegnek a háromszorosa.

(Forrás: kerekparoselet.hu; mti.hu; kép: google)