Jump to content

Másfél méter oldaltávolságot a kerékpárosok előzésekor!

2017. 11. 26. 16:27

Több európai országban a KRESZ szabályokban is szerepel, hogy a gépjárművezetők előzéskor, lakott területen kívül másfél, városban pedig egy méteres oldaltávolságot tartsanak a kerékpárosok mellett. Ennek a szabálynak a „megerősítésére” indult egy figyelemfelhívó kampány, amelyhez a legnagyobb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie mellett több kerékpáros szervezet is csatlakozott.

Novemberben különleges kampányt hirdetett meg a Tour de France versenyigazgatója, Christian Prudhomme, aki a kerékpárosok biztonságának védelmére hívta fel a közlekedők figyelmét. A direktor elmondta: alapos okuk van a cselekvésre, hiszen a francia utakon csak 2016-ban 162 kerékpáros halt meg, és több mint 4000 szenvedett sérüléseket. A kampány célja, hogy együttműködésre és a szabályok betartására hívja a járművezetőket – elsősorban a védtelen közlekedők, a kerékpárosok védelmében.

Több európai országban a KRESZ szabályokban is szerepel, hogy a gépjárművezetők előzéskor, lakott területen kívül másfél, városban pedig egy méteres oldaltávolságot tartsanak a kerékpárosok mellett. Ennek a szabálynak a „megerősítésére” indult ez a figyelemfelhívó kampány, amelyhez a legnagyobb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie is csatlakozik. A 1,5 méteres kampányhoz a Tour de Hongrie mellett csatlakozik:

  • Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosság
  • Magyar Kerékpáros Szövetség
  • Magyar Kerékpárosklub
  • Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége

KRESZ-módosítás készülőben

Révész Máriusz kormánybiztos arról számolt be, hogy széles szakmai összefogás eredményeként hamarosan a KRESZ módosítására kerülhet sor. A tervek szerint előzéskor a hazai szabályok is kötelezően előírják majd lakott területen belül az 1, azon kívül pedig a 1,5 méteres oldaltávolságot. Mindemellett a közlekedési kultúra javítása érdekében közlekedésre nevelő munkafüzet készül a negyedik-ötödik osztályosok részére. A kiadványt a jövő évtől minden gyermek megkapja majd.

A Tour de France felhíváshoz a Magyar Körverseny is csatlakozik. A legnagyobb hazai kerékpárverseny jövő évi kiírása során a megkülönböztető mezeken is visszaköszön majd a kampány üzenete.

A Tour de Hongrie-t szervező Vuelta Sportiroda jó ideje dolgozik azon, hogy nagyobb biztonságban legyenek az utakon a kerékpárosok. A BringaAkadémia programmal részt vesznek a 10-14 éves diákok oktatásában. Az Erasmus+ program keretében pedig külföldi partnereikkel közösen, Európai szinten is komoly eredményeket értek el a gyerekek közlekedésre nevelésében.

(Forrás: kerekparoselet.hu; velo.hu; sajtóközlemény)