Jump to content

Űrtechnológiás felszerelés a Skytól

2016. 05. 03. 23:13

A brit cég 2016-ban két komoly újítással lépett színre.

A versenyzők a karaván megállítását követően azonnal a csapatbuszokhoz siettek, hogy minél hamarabb felmelegedhessenek. A csapatok többsége azért a legkiválóbb kerékpáros ruházattal van ellátva, ami sokat segít a szervezet melegen tartásában, de a Sky itt is a "marginális különbségekre" törekedve korszakalkotó megoldásokat mutat be. „Ezen a téren messze a legjobb kezekben vagyunk. Emlékszem, hogy a Párizs-Nizzán már a szakasz előtt azon filóztunk, hogy mit is vegyünk fel” – emlékszik vissza Boswell arra a bizonyos reggelre.

A Rapha lényegében egy gardróbnyi ruhát biztosít minden versenyző számára, amelyek a legkülönbözőbb hőmérsékleti körülményekhez viszonyulnak. Graeme Raeburn a Rapha vezető tervezője tudatában van annak, hogy egy adott versenynap során mennyit is változhat az időjárás képe illetőleg sokszor maga a versenyhelyzet is indokolttá teszi bizonyos ruházat levételét. A bringások sokat spóroplhatnak azzal is, ha verseny közben nem kell a kocsihoz lemaradniuk ruhacserére.

„A kerékpáros egyetlen nap alatt találkozhat az ónos esőtől a hóesésen át a sugárzó napsütéssel. Az időjárás pillanatról pillanatra változhat. A szélirány, a sebesség, a hőmérséklet, a páratartalom, ezek mind-mind befolyásolják, hogy mit viseljenek éppen” – mondta Raeburn.

Árnyék

Az új „Árnyék kollekció” már azzal a céllal jött létre, hogy egy nagyon aero és vízálló mezt hordhassanak a bringások, és ne kelljen nap közben cserélniük a felső réteget, akkor sem, ha változik az időjárás. A lobogó, testtől elálló esőkabátok nem túl jó megoldások például egy 200 kilométeres távon, ahol az aerodinamikának már nagy szerepe van. A szezon korai szakaszában bebizonyosodott, hogy hatalmas népszerűségnek örvend, kifejezett hasznát venni egy olyan hosszú klasszikuson, mint például a Milánó-Sanremo. A szett légáteresztő, könnyű és maximálisan ellenáll a nedvességnek is. Ma már nem csak mez, hanem nadráguk is van ebből az anyagból.

„Ez az a technológia, amely a jövő kerékpáros ruházatát jelenti, mindazok ellenére, hogy már ma is elérhető. A létrehozásában egy a NASA által kifejlesztett technológia mintáját követve haladtunk. A mez még mindig nagyon feszes, hisz fontos az aerodinamikusság. A Párizs-Nizza során láthattuk, hogy más csapatok átlag kerékpáros ruházata, azonnal átázott. Ellenben a Rapha technológiája biztosította azt, hogy a Sky kerékpárosainak szervezete ugyanolyan hőmérsékletben maradjon, mint az elindulás pillanatában és végig a mezőny elején tudtak dolgozni, szárazon” – tette hozzá a vezető tervező.

„Ez az egyik legjobb szett a piacon. A Párizs-Nizza hideg napjain bebizonyosodott, hogy megállja a helyét. A csapatunkból senki sem szenvedett. Miközben a többiek csak dideregtek, mi elől tekertünk és kontrolláltuk a viadalt” – tette hozzá Ben Swift a Sky csapatának kerékpárosa.

velo.hu/Kép forrása:FreeImages.com