Jump to content

Hogyan válassz kerékpáros cipőt?

2016. 05. 20. 21:42

Minden amit tudni akarsz a témáról!

A megfelelő kerékpáros cipő kiválasztása közel sem annyira egyszerű feladat, mint ahogy azt sokan gondolnák! A cikk keretein belül megpróbálunk A-Z-ig áttekintést nyújtani a szempontok, követelmények és kívánságok tengerében.

Nagyjából 1994-óta használok SPD pedálkötést és itt rögtön meg is kell állnunk egy pillanatra! A köznyelvben az „spd cipő”, „spd pedál” szókapcsolatok terjedtek el, pedig ezek igazából a Shimano Pedaling Dynamics szókapcsolatból erednek mely a japán gyártó által levédett márkanév. De ahogyan folpack-nak hívjuk az átlátszó élelmiszer csomagoló anyagok miközben az is „csak” egy márkanév a sok közül, úgy fogadjuk el, hogy a dokkolós pedálkötést SPD-nek fogjuk nevezni továbbra is. Egyébiránt ma is számos kivitel létezik és ezeknek lesz jelentősége a cipők tekintetében is. Shimano SPD, Shimano SPD-SL, Shimano SPD-R, Time, Look, Mavic, Crank Brothers, Speedplay hogy a legismertebbeket említsük. Ezek a pedálrendszerek nem kompatibilisek egymással, viszont számunkra jelenleg az a lényeges, hogy kétféle lyukosztással készülnek.

Minden hegyikerékpáros cipőn Shimano SPD lyukosztást találsz, az országúti cipőkön pedig általában három furatot, ami a Look, Time, Shimano SPD-SL stb. országúti stoplik felszereléséhez szükséges (egyes hobby szintű modellen mind a kettő megtalálható). A pedál/stopli gyártók ehhez igazodtak az elmúlt évtizedekben, így alapvetően ezzel kell csak tisztában lenned.

Amennyiben ez az első lépés megvan, akkor már tudod szűkíteni a kört ahol keresgélhetsz. Ez után második lépésként meg kell határoznod a felhasználási területet ahová a cipőt használni szeretnéd. A „válaszd a legdrágábbat amit a pénztárcád bír” nem jó megközelítés, mert kínszenvedés egy nagyon merev karbon talpú montis cipőben várost nézni, vagy egy sima talpú országútiban trekking bringát tolni a kavicsos úton fagyizás közben. Nézzük hát milyen kategóriák léteznek, és mire érdemes számítani velük kapcsolatban:

MTB XC: ebbe a kategóriába sorolunk minden olyan cipőt amivel terepen lehet versenyezni, edzeni legyen szó XC megmérettetésről, vagy maratonról. Ezen cipők jellemzője a merev üvegszálas műanyag vagy karbon talp, az agresszív, de aránylag keskeny mintázat és az orrába csavarható „fogak” melyekkel a sáros terepen is könnyen lehet futni fölfelé a bringával. Nem a kényelem az elsődleges szempont, bár mára azért egész napot el lehet lenni egy ilyen cipőben. A belépő modellek három tépőzárasak, a középkategóriásak általában két tépőzár + egy csat kombót tartalmaz, a csúcsmodellek pedig általában tekerőgombos (BOA) kivitelűek. A sarkat erősen fogják, súlyuk pedig 600 gramm körül alakul párban. Árban nagy a szórás, nagyjából 30.000-120.000-ig tart a skála.

bikemag.hu/Kép forrása: FreeImages