Jump to content

Ez a kerékpár fog megvédeni a balesettől

2016. 09. 27. 09:56

A magyar Moow startup fejlesztette okosmarkolat, más néven SmartGrip védheti meg a kerékpárosokat. A bármilyen kerékpárra felszerelhető markolat nyomon követi a kerékpárt, több dolog is tud mérni, segíti a kerékpárost, különböző biztonsági funkciókat lát el, például véd a lopás ellen többek között a nyomkövetési funkcióval, vagy figyelmeztető üzenetet küld a tulajdonosnak az okostelefonjára.

A dolog érdekessége, hogy a tulajdonosoknak saját profiljuk van, így igazolni tudják, hogy a kerékpár valóban az övék. A SmartGripben beépített akkumulátor, GPS, mozgásérzékelő, és Bluetooth is van, ez utóbbin keresztül kommunikál.
A SmartGrip pontosan úgy néz ki, mint bármelyik másik markolat, így a tolvaj semmit sem lát belőle, nem feltűnő, nem esik le neki, hogy a lehető legrosszabb "szajréval" teker. Az okos markolat másik előnye, hogy olyan anyagból készül, amely - a tervezők szerint - megakadályozza, hogy le lehessen szakítani. A SmartGrip felszerelése gyerekjáték, csak rá kell húzni a kormányra és egy rejtett csavarral rá kell erősíteni a kormányra és már kész is. Ezt követően csak szinkronizálni kell az okos telefonnal és használatra kész.

A SmartGrip emellett különféle adatokat is gyűjt a biciklis teljesítményéről tekerés közben, méri az elégetett kalóriákat, megtett távolságot, sebességet, eltelt időt. Ezeket a hozzátartozó okostelefonos appon követhetjük, és az adatokat továbboszthatjuk a közösségi médiafelületeken.

A markolat végén elhelyezkedő LED-égőket sima lámpaként is lehet használni, és van benne beépített irányjelző világítás, ami különösen éjszaka hasznos. Észleli az ütközéseket is, és súlyos balesetkor üzenetet küld a beállított sürgősségi kapcsolatnak, a pontos tartózkodási hellyel együtt.

Az akkumulátor 300 órát bír a készítők szerint, így ritkán kell tölteni. Bármilyen micro-USB-s töltővel fel lehet tölteni fél órán belül.

A SmartGrip ára úgy 20 ezer forint körül lesz, állítólag már rendelhető, a szállítás várható ideje 2017 márciusa. Az ötletgazdák természetesn gyűjtést rendeztek annak érdekében, hogy az ötletből termék is legyen, a Telenor pedig be is állt mögéjük, beválogatta StartUp versenyébe, így lehetőségük nyílik arra, hogy tőkeerős vállalatokat győzzenek meg arról, hogy valóban megéri beállni mögéjük és sorozatgyártásra kész termék legyen a SmartGripből.

(Forrás: kerekparoselet.hu, origo.hu / Fotó:twitter)