Jump to content

Vigyázzunk a térdízületeinkre télen is!

2017. 01. 16. 22:22



A térdízületi panaszok igen gyakoriak, jóformán bármely korosztályban panaszokat okozhat, köszönhetően összetett szerkezetének. Hogyan tudjuk megelőzni a sérülést?

Az elmúlt évtizedekben egyértelműen megszaporodott a térdkalács porcfelszínek bántalma, felpuhulása okozta tünetekkel jelentkező betegek száma. Számos vizsgálat, tanulmány foglalkozik az okok kiderítésével. Egyik feltételezett magyarázat a téli hideg időjárás: a térdkalács ín mögötti zsírtest közvetett védő feladata romlik úgy, hogy a hideg hatására a keringése csökken, és a mozgáskoordináció rendszer mellett közvetett módon az ízületet bélelő nyálkahártya anyagcseréje is valamelyest romlik. Utóbbi termeli azt a csúszó-kenőanyagot, mely egyrészt csökkenti a porcfelszínek súrlódását, másrészt tartalmazza a porcot tápláló anyagok jelentős részét is.

A hideg testünkre gyakorolt egyik hatása a kis erek összehúzódása, mely segít a kihűlés elleni védekezésben. A relatív csökkenő kapilláris keringés a térdízület szalagos rendszerének „rigidebbé” válását is eredményezi, mely a fokozott sérülés veszélyét is magában rejti.

Hogyan tudjuk megóvni ízületeinket?

A rendszeres testmozgás (pl. kerékpározás) szerencsére sokak számára szinte nélkülözhetetlen eleme a mindennapoknak, ám a hideg idő beálltával csökken a hajlandóság a szabadtéri mozgásra. Aki mégis kitartó és nem retten meg a hidegtől az időjárási viszonyoknak megfelelő réteges öltözködés mellett van még valami, amit megtehet az ízületei védelme érdekében.

A térd-védelem számos lehetőségének egyike egy térdmelegítő segédeszköz, mely  "legalább" az egyik kóroki tényezőt ha nem is kiküszöböli, de jelentősen csökkenti azt. Javasolt a használata első sorban a hűvösebb idők beálltakor a szabadtéri sportok alkalmával, arra érzékenyek számára a hidegben való tartózkodáskor is. Legyen neoprén, lehetőleg hátul vékonyabb (nem ajánlott a hátul tépőzáras motoros térdvédő), mert a térdhajlatban hamar kényelmetlenné válik.

+1: az ízületek védelmében minden biciklis elindulás előtt melegítsünk be!

(Forrás: kerekparoselet.hu; mozgasvilag.hu; kép: google)