Jump to content

Mit tud a Levi’s és a Google bicajosoknak szánt okosdzsekije?

2017. 03. 16. 16:01


Idén ősszel már kereskedelmi forgalomban is kapható a Google és a Levi's közös projekjeként megalkotott okosdzseki, amelyet bicajosoknak szánnak. Mennyibe fog fájni egy ilyen dzseki és mitől okos?

Tavaly a Google I/O konferencián már beszámoltak arról, hogy a Levi’sszel együttműködve a hordható technológiára koncentrálva egy okosdzseki gyártásán dolgoznak. Akkor 2017 tavaszára ígérték a megjelenést, azonban a nemrégiben megrendezett SXSW konferencián kiderült, hogy egy picit csúszik a projekt, így csak 2017 őszén érkezik a kabát, viszont most már konkrét árat is közöltek: a dzseki (Levi's Commuter x Jacquard) 350 dolláros (körülbelül 103 ezer forintos) áron lesz elérhető.

Mit tud az okosdzseki?

Az okosdzseki a Google ATAP (Advanced Technology and Progress) divíziója Jacquard projektjének első, kereskedelmi forgalomba kerülő darabja. Az említett projektben a hagyományos módon, szövőgéppel szövik az elektronikát a szövetbe, amelynek tapintása pont olyan, mint a hagyományos anyagoké.

Az első is ilyen kabát is ilyen anyagból készült, és fontos kiegészítője a ruhadarabnak az úgynevezett Jacquard Tag. Ez egy pendrive-ra emlékeztető műanyag, amelyet a dzseki bal mandzsettájába kell helyezni, és Bluetoothon keresztül ez tartja a kapcsolatot a kerékpáros okostelefonján lévő Jacquard appal. Elég a megfelelő mozdulatokat elvégezni a kis eszközön a különféle feladatok elvégzéséhez, például a zenelejátszás vezérléséhez, a hívások fogadásához, elutasításához, a navigációs információk eléréséhez.

A Jacquard Tag rugalmas, és USB csatlakozó is van rajta, ahol pár naponta tölteni lehet. Mosásnál csak ki kell egyszerűen venni a Taget, és a dzseki máris mehet a mosógépbe.

(Forrás: kerekparoselet.hu; hvg.hu; kép: google)