Jump to content

Kötelező a gyereksisak, 30 ezres büntetést kap a szülő, ha elmulasztja

2017. 03. 28. 13:51Franciaországban múlt héten szigorítottak egyet a kerékpárosokra vonatkozó előírásokon. A 12 évnél fiatalabb gyerekeknek ugyanis kötelező lesz sisakot hordani. Akin nincs, annak a szüleit 90 euróra büntetik.

Sokat vitatott kérdés, hogy hasznos-e a sisak viselése bringázás közben. Vannak akik szerint életmentő és nagyon fontos, mások szerint nem csak hogy felesleges, de kifejezetten balesetveszélyes. Ennek megfelelően változik a szabályozás is világszerte.

Nem csak Franciaországban lesz kötelező a sisak viselése gyerekeknek, de például a kanadai Mantioba tartományban 63 dolláros büntetés jár annak, akinek a gyereke sisak nélkül kerékpározik. Az első "lebukás" alkalmával még nem kell kifizetni a büntetést, csak részt kell venni egy online tanfolyamon.

Aki Ausztráliában szeretne bicajozni, az ügyeljen rá, hogy itt például életkortól függetlenül kötelező sisakban kerékpározni.

Akik egyet értenek a szigorítással, abban bíznak, hogy kevesebb lesz a végzetes kimenetelű bringabaleset, ami Franciaországban egy év alatt hét százalékkal nőtt.

Az ellenzők ugyanakkor attól tartanak, hogy a kötelező sisakviselés miatt kevesebben kerékpároznak majd ezután, ami visszavetheti az egyre jobban kiterjedő párizsi közbringarendszer fejlődését is. Véleményük szerint inkább magukat a baleseteket kellene megelőzni, például biztonságosabb infrastruktúra kialakításával. Dániában és Hollandiában például jóval többen kerékpároznak, sokkal jobb az infrastruktúra - ugyanakkor sokkal kevesebben viselnek sisakot.

(Forrás: kerekparoselet.hu; index.hu; bicycling.com; képek: pixabay.com)