Jump to content

Visszatarthatje-e a biciklitolvajokat egy matrica?

2017. 07. 25. 18:18

Nem garantáljuk, de talán visszatartó erő lehet a kerékpártolvajok számára egy új módszer, amelynek a lényege, hogy a tulajdonosok regisztrálják a bicikli minden adatát egy nyilvántartó rendszerben. Ezt nyilvántartási rendszert, amelynek a neve Bike Safe, a rendőrség is használni tudja és egy esetleges ellenőrzés alkalmával lelepleződhet a lopás ill. a talált bicajok könnyebben visszajuthatnak a tulajdonosukhoz.

Fotó: Tánczos Mihály

A Bike Safe-program lényege, hogy egy regisztrációt követően a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerülnek. A regisztrációkor minden, a kerékpárra vonatkozó adat, információ rögzítésre kerül és fotó is készül a bringáról, amely egy későbbi jogsértés esetén megkönnyíti a hatóságok munkáját. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok és így azok nagyobb valószínűséggel visszakerülhetnek jogos tulajdonosaikhoz.

Maga a regisztráció csupán néhány percet vesz igénybe és a kerékpár kap egy "Bike Safe" matricát. A matric a (tájékozott) tolvajok számára talán riasztó lehet, hiszen hiába kaparják le a matricát a bringáról, attól az adatai még bent maradnak a rendőrségi rendszerben és egy ellenőrzéskor könnyen lebukhat a tolvaj, vagy az orgazda. A matricán felül a bicikli tulajdonosa a regisztrációkor kap egy kártyát egy azonosítószámmal. Ha a járműve eltűnik, akkor a kártyán lévő számot hívva az azonosítója megadása után lopottra állíttathatja át a kerékpár állapotát.

A kezdeményezés jónak tűnik, a váz elbír egy matricát, és ha már ez által kevesebb bringát tulajdonítanak el, megéri a pár perces időráfordítás a regisztrációra.

(Forrás: kerekparoselet.hu; inforadio.hu; nyugat.hu)