Jump to content

Melyik láthatósági felszerelés a leghatékonyabb a kerékpárosok számára?

2017. 11. 21. 22:03


Egy októberben közzétett tanulmány szerint a „kettő az egyben” a tuti megoldás, vagyis a láthatósági mellény kiegészítve fluoreszkáló sárga nadrággal.

A kutatás során az önkéntesek egy részének a nappali órákban egy előre meghatározott útvonalon kellett végighaladniuk az autóban ülve, és jelzést kellett adniuk, amint felismertek egy kerékpárost. Körülbelül hét perc alatt az autóban tartózkodók találkozhattak a négyféle ruhakombináció egyikével, miközben a bringásoknak egy megadott helyen kellett tekerniük az út szélén, szemben a közlekedő autóval.

Miután az utas jelzést adott, a hátsó ülésen elhelyezett mérőeszköz elkezdett elemzést végezni arról, hogy a ruhakombinációk közül melyik a leghatékonyabb, illetve hogy melyiket lehet a leghamarabb észrevenni.

A tanulmány szerint a sárga mellény a fekete felső ruházathoz képest nem javított jelentősen a kerékpáros láthatóságán. Azonban, miután a bringás kiegészítette a láthatósági mellényt fluoreszkáló sárga nadrággal, sokkal észrevehetőbbé vált az autós számára.

(Forrás: kerekparoselet.hu; journals.sagepub.com; flowcycle.hu)