Jump to content

Ennyire jó a Northwave Ghost XCM cipő

2020. 03. 31. 22:14

Innovatív, merev és kényelmes. Egy év után így tudnám összefoglalni az XCM-et. Felső kategóriás cipő, ami az árában is tükröződik, de nem okoz csalódást, legalábbis, ha a te lábadra szabták. Ez a negyedik Northwave cipőm és azt kell, hogy mondjam mindegyikről teljesen más véleményem alakult ki. Ez gyanítom annak is köszönhető, hogy mind a négy cipőt a gyártó egy más korszaka fémjelzi, más irányelvekkel, prioritásokkal.  A Ghost XCM mindenesetre szinte mindenben fölfelé tornázta bennem a Northwave-ről kialakult képet.     

Illeszkedés
A 2000-es évek első felében, amikor megismerkedtem a márkával, szűk, olasz szabású cipőket gyártottak. Később a versenycipőik is elkezdtek öblösödni, 2010 tájékán már a kimondottan tágas, amerikai szabást részesítették előnyben, és úgy tűnik, mára visszatértek a gyökereikhez. Én ezt őszintén szólva nem bánom, pláne, hogy az elmúlt 10 évben  a sziklamászás átalakította a fejemben a szűk és a kényelmetlen fogalmát. Átlagos lábfejem van, így állíthatom, hogy a Ghost XCM-et nem a keskeny lábfejűekre szabták, de az illeszkedése szoros, ami egy teljesítményorientált cipőnél kimondottan pozitív.

A titok nyitja az olaszos szabás mellett  Xframe felsőrész, ami a modern síbakancsok záródását követi: nincs nyelv, helyette maga a felsőrész egyik fele záródik rá a másikra jelentős átfedéssel. Ezt hívják a sísportban overlap boot-nak, és ma már szinte kizárólagosságot élvez a teljesítménycentrikus bakik építésénél, így nem csoda, hogy egy téli sportban is aktív cég innen vette az ihletet.  Az optimális erőátvitel érdekében a talptól a fűzőig vékony laphevederek húzódnak és osztják el a terhelést a cipő felületén. Ezt a Northwave 0,5 mm vastag mikroszálas felsőrész anyagába dolgozzák bele és a rendszert az SLW2 fűzőrendszer zárja, ami a fűzőt a laphevederek végpontjain lévő hurkokon át bújtatja. Az ígéret az, hogy az összehangolt rendszernek köszönhetően a cipő mindenhol ugyanolyan szoros, viszont sehol nem nyom. Valójában nem volt annyira meglepő, hogy az ígéret igaznak bizonyult, a Ghost XCM illeszkedése tényleg majdnem tökéletes, és megszorítva sem nyom sehol. Korábban sokan esküdtek a három ponton záródó cipőkre, hiszen így mindenki egyénileg szabályozhatta, hol legyen feszesebb és hol lazább. Az egyetlen tárcsa miatt az XCM-mel ezt nem teheted meg, de hidd el, nem is lesz rá szükséged.


Az SLW2 önmagában is megér egy külön fejezetet. Ma, mint rengeteg hegyi sportban, a Boa-ra hajazó rendszerek egyre elterjedtebbek, sőt, a bringasportban már szinte minden cipő hasonló megoldást alkalmaz. Amiben az SLW2 más, hogy eltávolított minden kemény elemet belőle, nincs pl acélhúr, vagy damil fűző, kemény műanyag akasztók. A vékony lapheveder akasztókat egy Dyneema fűző feszíti, ami puha és rendkívül kopásálló, kiemelkedő szakítószilárdsággal. Aki fél attól, hogy ez a látszatra puha cérna elszakad, megnyugtatom, hogy a Dyneema ma a mászósportban legelterjedtebb heveder alapanyag, fél centis szélességben is rájuk lehet lógatni egy autót. További előnyük, hogy nem, vagy alig koptatják a hevedert, amin átfutnak, tehát annak ellenére, hogy csak szövet alkotja a rendszert, vélhetően elég tartós lesz.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)