Jump to content

Gore C5 Gore-Tex Active dzseki

2020. 08. 13. 12:53

A Gore név biztos mindenkinek ismerős a speciális ruházatok kapcsán, ők vitték mesteri szintre a lélegző membrános technológiát, ami a nedvességnek és a szélnek kívülről ellenáll, de belülről kiengedi a párát és hagyja lélegezni a bőrünket. Többnyire viszont más márkájú ruháknál találkozunk a Gore névvel, leginkább Gore-Tex kifejezésként, ami azt jelöli, hogy milyen membránnal ellátott anyagból készült az adott ruhadarab. A Gore az anyagokon kívül készít komplett ruhákat, nem is akármilyen minőségben, Gore Wear márkanév alatt. A kerékpáros kínálatukból kaptuk a C5 Gore-Tex Active dzsekit tesztelésre, mely egy teljesen szél- és vízálló kabát őszi-tavaszi és enyhe téli körülményekre.

A Gore különféle típusú és tulajdonságú anyagokat gyárt és ruházatból is többféle körülményre kínál megfelelő darabot, lényegében a nyári ruháktól a téli modellekig teljesen lefedik a kerékpáros ruházati palettát. Persze az igazán érdekesek mindig a gyártó saját fejlesztésű membránjával ellátott őszi-téli modellek, mert hidegben, esőben, szélben jön ki igazán a különbség az egyszerű és a profi ruhadarabok között. Valószínűleg mondanom sem kell, a Gore az utóbbi kategóriába tartozik.

A C5 Gore-Tex Active dzseki nevében szinte minden benne van a ruhadarabról, a “C” a cycling szót, azaz a kerékpározást, jelöli, az “5” a kabát szintjét, haladó sportolóknak készült (a 3 az aktív, az 5 a haladó, a 7 pedig a szakértő, profi kategória), a Gore-Tex pedig a szél- és vízállóságra utal. A Gore-Tex membránról tudni érdemes, hogy annak köszönheti a vízállóságát és a lélegző tulajdonságát egyszerre, hogy nagyon-nagyon sok apró pórus található rajta (több mint 1,3 milliárd egy négyzetcentiméteren), amik 20000-szer kisebbek, mint egy vízcsepp, viszont 700-szor nagyobbak, mint a vízpára, ezért a víz nem tud áthatolni rajta, a pára viszont ki tud jutni. Ez a membrán lélegzőmechanizmusának működése.

Az anyagnál maradva, a C5 Gore-Tex Active dzseki nem rendelkezik semmilyen extra hőtartó réteggel, ennek megfelelően nem is kemény téli időjárásra ajánlja a Gore, hanem 5 és 15 fok közötti tartomány szerepel a honlapon, tehát inkább őszi-tavaszi időjárásban optimális viselet vagy a mostanában hazánkra egyre inkább jellemző enyhe téli időben.

A vízállóságra nagyon ügyelt a gyártó, a legtöbb kabát gyenge pontja a varrás, ezt a Gore úgy oldotta meg, hogy egyszerűen ráhegesztett egy vízálló réteget belülről a varrásokra, tehát ezeken helyeken sem fog garantáltan beázni.

 

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)