Jump to content

A kerékpár és a tech

2021. 02. 05. 08:48

Az elmúlt évtizedben a kerékpáros komputerek óriási fejlődésen mentek keresztül, a csúcskategóriás modellekben már olyan funkciót érhetőek el, amikről 10 évvel ezelőtt álmodni sem mertünk. A távol-keleti cégek piacra lépésével a gps-es komputerek szinte mindenki számára elérhetővé váltak, ezáltal jelentős piaci részesedést szereztek a nem gps-es modellekkel szemben. Ma már annyi funkció található a komputerekben, amit az átlag kerékpáros ki sem tud használni. Ezzel kapcsolatban viszont felvetődik a kérdés, hogyha tényleg így van, akkor minek vesz valaki olyan komputert, amit nem tud kihasználni? Csak azért, hogy divatos legyen? Vagy nem tudja, hogy mire van valójában szüksége? Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy adott felhasználási területre milyen komputert érdemes választani.

A gps-es komputerek megjelenése sejtette, hogy hamarosan navigálni vagy előre megtervezett útvonalat is képesek lesznek követni a kerékpáros komputerek. A középkategóriától felfelé a legtöbb gps-es modellben már található térkép, amin előre megtervezett úton képes végignavigálni az eszköz. Ezek a komputerek általában fejlett edzésfunkciókat is tartalmaznak, tudnak kommunikálni pulzusmérőpánttal, pedálfordulat szenzorral vagy watt-mérővel, melynek köszönhetően jó választás olyan versenyzőknek, akik komolyan, a mai tudományt használva edzenek. A térképes funkciók miatt viszont olyanoknak is ajánlottak ezek a komputerek, akik sokat kerékpároznak idegen helyen, pl túráznak, és ilyenkor a komputer végig tudja vezetni őket az előre megtervezett útvonalon.

Alapfunkciókat kínáló gps-es komputerek

A gps-es komputerek legfőbb tulajdonsága, hogy folyamatosan rögzítik az útvonalat kerékpározás közben, amit később különböző platformokon vissza tudunk nézni, akár a mobiltelefonunk kijelzőjén vagy valamelyik közösségi oldalon (pl facebook, strava). Emellett képesek a sebességet is mérni mindenféle szenzor nélkül, tehát lényegében csak elég felrakni a kormányra a komputert és megnyomni a start gombot (ha éppen nem magától indul el a rögzítés), és a komputer mutatja a sebességgel, távval, idővel kapcsolatos adatokat. A gps-es komputerek többsége ezenfelül bluetooth vagy ANT+ kapcsolaton keresztül különböző szenzorokkal is képes kommunikálni, mint pl pulzusmérővel vagy pedálfordulat szenzorral, és így már edzésre is tudjuk őket használni. Ezek a komputerek jó választás azoknak, akik nem szeretnének profin edzeni és nem igényelnek navigációs funkciókat, viszont szívesen visszanézik otthon a térképen a bringázásukat/edzéseket, netalántán még strava-znak is.

A kerékpársportot sem kerüli el a világot átszövő kütyü-mánia: sokan vannak, akik ezt preferálják és a technika-technológia nyújtotta megoldásokat szívesen használják, és legalább ennyien, akik az egyszerűbb megoldásokat kedvelik. Mindkét csoport számára alkalmas eszköz lehet a Giant GPS alapú fedélzeti komputere, a NeosGPS, mert a számos funkciója ellenére könnyen használható, de elő lehet csalogatni belőle mélyebb rétegeket is.

A hazánkban még nem annyira ismert márka, az iGPSPORT gps-es kerékpáros komputerek és azok tartozékainak fejlesztésével foglalkozik. A távol-keleti vállalat kínálatában többnyire jó ár-érték arányú komputerek találhatók, az iGS50E is ezek közé tartozik, mely a teljes piacot tekintve valahol a belépő-középkategória határán található.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)