Jump to content

Ezért fontos a bukósisak

2021. 02. 20. 08:48

Sajnos még ma is nagyon sok bringást látni bukósisak nélkül kerékpározni. Persze a felnőttek már eldönthetik mit kockáztatnak, de a gyerekek esetében még a szülőkön van a felelősség.

Nyilván ha azt mondjuk „márpedig nem bringázol sisak nélkül”, akkor ímmel-ámmal, hisztivel avagy nélküle, de fel fogja venni a bukót. Sokkal egyszerűbb azonban, ha mi magunk is hordjuk, hiszen a gyerek a szülői mintát követi. Nálunk sosem volt kérdés a sisak viselése, mindketten csak abban mentünk ki még városon belül is, tehát a gyerekek maguk követelték a saját fejvédőjük meglétét. Innentől pedig ők sem akartak nélküle tekerni.

Vajon belegondoltak-e ezek a szülők abba, hogy a beton ugyanolyan kemény 10 km/h-val is, mint 30-cal, és hogy kis tempóval lehet a leginkább statikusan esni? Hogy a ház előtt ugyanúgy jöhet egy felelőtlen autós vagy esetleg éppen most fogja lefejelni a korlátot, mert elveszti uralmát a bringa felett? Sajnos sokan kampányolnak a közösségi médiában a fejvédők ellen, ami sokat árt a bukósisak használat elterjedésének, de szerencsére így is egyre többen próbálják megvédeni gyermekeik testi épségét.

A fejméret állító rendszernél nagyon fontos, hogy úgy legyen kialakítva, mint ezeken a Casco modelleken is, hogy ne tudja a haját becsípni. Nagyon fontos a megfelelő szellőzés biztosítása, hiszen a gyerekek főleg meleg időben mennek ki tekerni. A csatok, hevederek pedig legyenek a kicsik számára is könnyen kezelhetőek! Aki nem látott még pánikolni gyereket, az nem tudja mennyire fontos dolog ez.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)