Jump to content

Ez segít majd tájékozódni

2021. 05. 19. 15:54

Érdekes feladat egy multisport okosórát összehasonlítani egy kifejezetten bringázáshoz fejlesztett gps-es komputerrel, hiszen nagyon más szegmenst céloz meg a két eszköz, már-már “almát-körtével” kategória, de mégis van benne kihívás, és a végeredmény is egyesek számára meglepő lehet. Na, de nézzük, hogy kinek érdemes a kerékpáros gps Garmin Edge 530-at választani és kinek a multisport gps-es okosóra Instinct Tacticalt!

 

A fenti kérdést még a télen tette fel nekem kollégám, és örömmel mondta, hogy ebben a kérdésben kellene cikket írnom. Én kapásból rávágtam a választ, hogy kerékpározáshoz egyértelműen bringás GPS, az okosóra maximum cyclo-crossra lehet jó, aztán persze kicsit árnyalódott a kép. Elég rutinosnak számítok ebben a témakörben, mert multisport órából és kerékpáros gps komputerből is van otthon több, és mindegyiket használjuk rendszeresen, így akár több évnyi tapasztalat alapján is megírhattam volna a cikket, bár akkor kimaradtam volna az igazán jóból, mert a cikk megírásához kaptam egy közel azonos árban levő Garmin Edge 530 kerékpáros komputert és egy Garmin Instinct Tactical multisport okosórát a Garmin hazai forgalmazójától, hogy a legújabb termékek alapján tudjam elkészíteni a cikket.

Garmin Instinct Tactical:

A Garmin Instinct családba multisport, azaz többféle sportoláshoz is alkalmas, gps-es okosórák tartoznak, a Tactical ennek a sorozatnak a legizmosabb tagja, de tényleg szó szerint, mert kapott egy pár a katonáknak és a vadászoknak kifejezetten hasznos funkciót a normál modellekhez képest. De inkább térjünk vissza a sportokhoz, van benne minden, olyan sportok is, amikhez nem is gondoltam volna, hogy kellhet gps-es okosóra. Persze ilyenkor ébred rá az ember arra, hogy nem csak a pulzusmérés körül forog a világ egy sportóránál, nem mindenki állóképességi sportokat űz, a pontos gps koordináta, a magasság és az irány is lehetnek mind fontos értékek.

A sportok terén azért próbáltam normál mederbe terelni a tesztet, mert egyrészt én biztosan nem tudnám letesztelni ejtőernyőzés közben :-) és nem valószínű, hogy az olvasóinkat is ez érdekelné a legjobban. Így maradtam a saját sportjaimnál, a kerékpározásnál, a terepfutásnál és a túrázásnál. Itt megjegyezném, hogy februárban és március elején teszteltem az okosórát, így ebben az időszakban konkrétan többet használtam az Instict Tacticalt, mint a kifejezetten kerékpáros komputert, mert a hidegben inkább választom a futócipőt a kerékpár helyett.

A régi Garmin triatlon órámhoz dizájnban az Instinct Tactical nem is hasonlítható, abszolút egy utcára is hordható sportos okosóra megjelenését nyújtja, kényelmes szíj, kellemes tapintású anyaghasználat, egy rossz szavam nem lehetett rá, viszonylag sokat is hordtam utcára, mondjuk nem sokat néztem rá, mert általában nem használok órát. Bár volt egy-két eset amikor jól jött, hogy egy gps-es okosóra van rajtam, például amikor Dubajban a kísérőkocsiban mérni kellett a pontos versenytávot, mert a szervezők kommunikációja hiányos volt.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)