Jump to content

Autós a kerékpárúton: azonnal baleset

2016. 06. 01. 14:26

Naponta több ezren bringáznak Budapesten a Duna-parti kerékpárút, Margit hídhoz közeli szakaszán, ahol néhány napja egy autós és egy bringás ütközött az osztott kerékpár-gyalogúton.

Hiányoztak az oszlopok, de az ezekért felelős Budapest Közút szerint hiába pótolják őket, naponta kidöntenek egyet-egyet a parkolót használó autók. Ki a felelős és mit tehet a sérült bringás, ha kártérítést szeretne? Utánajártunk.

A Margit híd, budai hídfő nevű buszmegálló környéke bringás szempontból eleve problémás. Bár a Duna partjához közeli járda elég széles, errefelé tényleg sokan tekernek és bizonyos napszakokban rengeteg a gyalogos is. A híd lábánál ott a bérbringás gyűjtőpont, továbbá gyalogosátkelő és egy keskeny autóparkoló tereli ide a forgalmat.

A parkoló felfestései egyértelműek, bár sem a vonalakat sem az olyan bonyolult táblákat nem értik néhányan, mint amely a megállás és várakozás tilalmát jelzi, ezért általában sorban parkolnak a megálló építménye mögé, így a többiek elég nehezen tudnak kihajtani.

Részben ez a rossz szokás okozhatott bringabalesetet néhány napja. Olvasónk, akit valódi neve elhallgatása mellett nevezzünk most Károlynak, délelőtt tíz óra körül, észak felől tekert a híd felé. Miközben elhaladt volna a parkolót határoló terelőoszlopok mellett, egy kék Fiat Punto behajtott elé.

Simán átfért itt a Fiat, mivel hiányzik három oszlop.

A bringás nem tudott időben megállni, átbukfencezett a motorháztetőn és alaposan megütötte magát. Az autós állítólag elismerte felelősségét, kitöltötték a kötelező biztosításhoz tartozó baleseti bejelentőlapot, majd Károlyt kórházba vitte egy barátja. Megröntgenezték és mivel kiderült, hogy nem tört el semmije, most otthon lábadozik.

Részletek: kerékagy.blog/Kép: FreeImages