Jump to content

Estek-keltek...

2016. 07. 22. 21:21

...a kaotikus szakaszon a Tour-bringások.

Romain Bardet nyerte a Tour de France 19. szakaszát, miután megtámadta a főmezőnyt, amely sok bukás miatt darabjaira szakadt. Idén ez volt az első francia szakaszsiker. A csúszós aszfalton estek-keltek a versenyzők, a sárga trikós Chris Froome is bukott.

A 19. szakasz az utolsó előtti esélyt kínálta, hogy a bringások átírják az összetett, Chris Froome első helye nem tűnt veszélyben, de az első tízben nincsenek olyan nagy különbségek, amelyet akár egy hegyi szakasz alatt ne lehetett volna eltüntetni.

A szakasz elején egy erős szökevénycsoport alakult ki, Rafal Majka (Tinkoff) azért ment, hogy védje a pöttyös trikót, Thomas De Gendt pedig azért, hogy gyűjtögesse a hegyi pontokat, és szorosabbá tegye a különversenyt. A Lotto bringásának ez nem igazán sikerült, az első két hegyet ugyan elvitte, de a kiemelt kategóriás Montée de Bisanne-on már az első tízben sem volt, Majka pedig elsőként haladt át.

A főmezőnyben az Astana dolgozott rengeteget, kapitányuk, Fabio Aru erősnek tűnik a harmadik héten, az összetett hetedik helyről akarták jobb pozícióba juttatni. A második helyen álló Bauke Mollema (Trek) is csak bő kétpercnyire volt tőle, indokolt volt, hogy fárasszák a mezőnyt.

A szakaszon több súlyos bukás is történt, az elején a két szakaszt is nyerő Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) esett olyan súlyosan, hogy csuklótörés miatt fel kellett adni a versenyt. Ezzel az olimpiája veszélybe került, a riói időfutam egyik legnagyobb esélyese volt.

A szökevénycsoportban hajtó, szakaszgyőzelemre készülő Pierre Rolland a lejtmenetben csúszott ki egy kanyarban, percekig tartott, mire összeszedte magát.