Jump to content

Rio 2016: Bukás, majdnem botrányos omnium

2016. 08. 14. 16:29

Ritkán látható bukás borzolta a kedélyeket a riói velodrómban a pályakerékpáros omnium versenyszám utolsó fordulójában, a pontversenyen…

A kimondottan pályás specialista dán Lasse Norman Hansen villámrajtot vett, megnyerve a véghajrás scratch, valamint a 4000 méteres üldözéses versenyszámot, utóbbit 4:14 perces idővel. Akinek űridőnek tűnnek a 4000 méteres csapat- és egyéni idők világversenyeken, vessen egy pillantást a listára: Mark Cavendish az országútiról leszállva hajtott 4:16-ot.

A hatodik szám óriási csatát ígért, hiszen nem csak a győzelemért, az olimpiai érmekért is nagy volt a meccs. A pontversenyről a legemlékezetesebb mozzanat minden bizonnyal az a bukás marad, amikor Cavendish jól megnézte magának a mögötte lévőket, majd ráborított a koreai Park Sanghoon-ra, aki Vivianit és az ausztrál Glenn O’Shea-t is lesodorta. Cav mozdulatát egyébként – szándék ide vagy oda – simán büntethette volna a zsűri.

Versenyszituációban sokszor alakulnak ki külső szemlélőknek értelmezhetetlen helyzetek, reméljük, most is ilyen történt. Szándékosságot nyilván nem szabad feltételezni ilyen kiváló sportemberek szintjén, azt sem állhat fent, hogy egy Cavendish szintű versenyző ennyire ügyetlenül közlekedik pályán, rójuk az esetet a legrosszabb pillanatban bekövetkező koncentrációvesztés számlájára…

Viviani olimpiai aranya mindenesetre majdnem ezen múlott, de szerencsére az olasz nem sérült komolyabban, s 100%-on tudta végigcsinálni a döntő versenyszámot az 5. helyen végezve. A pontversenyt a kolumbiai Fernando Gaviria nyerte, de összetettben ezzel sem fért fel a Viviani-Cavendish-Hansen dobogóra.

What do you think? Should Cav be DQ'd or keep his silver medal?

C Y C L I N G T I P S (@cyclingtips) által közzétett videó, 2016. Aug 15., 19:37 PDT