Jump to content

Szürke rendszámot kapnak a kerékpárszállító autók

2017. 01. 04. 13:10

Még tavaly év végén került benyújtásra az a törvényjavaslat, hogy a kerékpárszállító autók kapjanak rendszámot. Ha megszavazzák, áprilistól szürke rendszámot kaphatnak a szállító eszközök, ezzel jelentősen megkönnyítve a bringás autósok életét.

Az NFM oldalán december elején megjelent 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról szóló kormányrendelet. Ennek egyik legfontosabb eleme a kerékpárszállítóval közlekedő autósoknak szól. A rendelettervezet szerint a hatóság különleges rendszámtáblát ad ki a gépkocsi kerékpártartó eszközére, melynek karakterei megegyeznek a gépkocsi rendszámtáblájának karaktereivel, annyiban különbözik majd, hogy világosszürke lesz a rendszámtábla.

Azok a bicajosok, akik eddig vonóhorogra szerelhető kerékpárszállítóval oldották meg a fuvarozást, vagy hátsó ajtós tartójuk volt, ami kitakarta akár a lámpákat, akár a rendszámot, azoknak nem volt egyszerű az élete, mostanáig!Itt vannak ugyanis a szürke rendszámok. Két évvel ezelőtt ugyan egy törvénymódosítás lehetőséget adott arra, hogy a rendszámtáblát átrakjuk a kerékpártartóra, (ha azon a KRESZ-nek megfelelő megvilágítás volt), de ezzel is csak a probléma volt.

A benyújtott törvényjavaslat, ha elfogadja a kormány, akkor áprilistól léphet életbe. A rendszámtábla karaktereit tekintve megegyezik a gépjármű azonosítására szolgálóval, egyedül színében tér el. Nem a megszokott fehér alapon fekete betűs lesz, hanem szürke alapon fehér. Hogy ez mennyire lesz praktikus a leolvashatóság szempontjából, főleg mikor koszos, kérdéses, de annyi előnye mindenesetre van, hogy nem kell majd küzdeni az örökös átpakolással.

A gépkocsi rendszámának eredeti karaktereit tartalmazó külön rendszám gyártását az igénylést követően engedélyezni kell, elkészülte után veszik nyilvántartásba és jegyzik be a forgalmi engedélybe. A kiadásért várhatóan 5500 forintot kell majd fizetni, regisztrációs matricára viszont nem lesz szükség. Elvesztés esetén a tábla utángyártását akár többször is engedélyezik, az autó átrendszámozásakor azonban a szürke rendszámot is le kell adni, helyette az 5500 forint megfizetése mellett új igényelhető.

Várjuk a szavazás eredményét, bízunk benne, hogy az igenek lesznek többségben!

(Forrás: kerekparoselet.hu; facebook; kép: google; FreeDigitalPhotos.net)