Jump to content

Három bringás film hétvégére

2017. 01. 05. 14:41

Az elkövetkezendő napokra napos, de igen hideget jósolnak az időjárásjelentések. Nincs is jobb,  mint egy hideg napon takaróba burkolózni és egyik filmet nézni a másik után. Ajánlunk három bringás filmet, más-más műfajból, ha úgy döntenétek, hogy lustálkodtok a hét végén. Ne legyen lelkiismert furdalásotok miatta, most kell lazítani, mert ha jönnek a pluszok, irány a szabadba tekerni!

David Koepp: Fék nélkül

Bicajos akciófilm! A Fék nélkül olyan adrenalin bomba a nézőnek (is), amely garantáltan a székhez szegez. Olyan a  trükköket mutat be a film, amik kenterbe verik egy akármilyen autós mozi üldözési jeleneteit; kaszkadőrkerékpár-mennyország New York utcáin.

Manhattan városában mintegy 1500 biciklis futár dolgozik nap mint nap. Wilee (Joseph Gordon-Levitt) egy a sok közül, aki társaihoz hasonlóan a határait feszegetve végzi munkáját. Igazi mestere biciklijének, amin nincs fék. Egy napon Wileere kényes csomagot bíznak.

Brian Trenchard-Smith: Bmx banditák

Az 1983-as film sokak kedvence a mai napig. Minden bringásnak alapmű, kicsit olyan, mint a karácsonyi Reszkessetek betörők, évente egyszer látni kell. Valahogy így kellene ifjúsági filmeket csinálni manapság, ha még létezne ez a műfaj. A film a BMX-es szubkultúráról szól, egyfajt reklámként is felfogható, bmx-et minden gyereknek! Meglepően jó a zenei válogatás a filmjelenetek alatt, az az igazi 80-as évekbeli hangzásvilág. Gyerekfejjel abszolút kedvenc volt és nosztalgiázni kitűnő választás a mai napig.

Tökfej és P.J. állandóan együtt bringáznak, de nem nagyon tűrik meg őket a város utcáin. Arról álmodoznak, hogy egyszer nekik is lesz a rendőrökéhez hasonló adóvevőjük, amellyel kijátszhatják majd a rend fenntartóit. Egy baleset során ismerik meg Judyt, a banda harmadik tagját. Egy alkalommal belebotlanak egy rejtélyes csomagba, amelyben tucatnyi adóvevőt találnak. És ebből adódnak a bonyodalmak.

Jiayi Du: A hegy körül

Biciklivel Lhászába! Két dologra számíthatunk egy Tibeten át vezető kerékpáros kalandtól: életveszélyes nehézségekre és csodálatos tájakra. Mindkettőt megkapjuk A hegy körül című filmtől, ami egyszerre szól a kitartásról és a szépségről. Már csak a trailert nézve is futkos a hideg a hátamon és könnyek szöknek a szemembe.

Csodálatos a fényképezés. A film giccstől mentesen ábrázolja a világ egyik leglenyűgözőbb tájának szépségét. És csodálatos a teljesítmény ábrázolása is: a küszködés és a veszélyek reálisan jelennek meg, ráadásul az útifilmnek némi mélységet is ad Shu Hao (Chang Shu-Hao) motivációja (a 24 éves, kerékpáron tapasztalatlan fiú biciklista bátyjának kíván emléket állítani azzal, hogy megvalósítja az álmát helyette). A One Mile Above vérbeli kerékpáros film.

(Forrás: kerekparoselet.hu; filmtekercs.hu; youtube)