Jump to content

Mechanikiai dopping - a Touron 12 versenyző használhatta

2017. 01. 31. 09:10



Jean-Pierre Verdy, aki korábban a Francia Antidopping Ügynökség ellenőrzéseit vezette a CBS műsorában azt mondta, hogy az utóbbi három-négy évben a Tour de France-on is használhatták már a motorokat. Több bringástól és csapatvezetőtől származó információk alapján úgy gondolja, hogy a 2015-ös versenyen 12 kerékpáros csalhatott így. Verdy gyanúsnak találja a hegyi szakaszokon elért nagy sebességeket.

A rejtett motor magyar feltalálója, Varjas István szerint a hátsó kerekekben lehet a titkos meghajtás. Gyanúsnak találta, hogy a 2015-ös Touron a Sky csapat időfutam kerékpárjainak hátsó kerekei 800 grammal többet nyomtak, mint a többi csapatéi. A Sky szóvivője tagadta, hogy bármikor mechanikai doppingot használtak volna, a súlytöbblet csak a jobb aerodinamika miatt volt.

A hallgatás ára kétmillió dollár

Varjas azt állítja, hogy a technológia 1998 óta létezik. Akkor adott el ugyanis egy motort, de a meg nem nevezett vevő exkluzív jogokat vásárolt. Varjas tíz évig nem adhatott el másnak ilyen szerkezetet, és nem is beszélhetett róla. Ezért kétmillió dollárt fizettek neki.

Három évvel ezelőtt az Armstrong doppingdoktoraként elhíresült Michele Ferrari is meglátogatta a feltalálót, hogy megértse a szerkezet működését. Armstronggal kapcsolatban is felmerült már, hogy használta a rejtett motort, de ő tagadta ezt egy interjúban.

(Forrás: kerekparoselet.hu; index.hu; kép: pixabay.com)