Jump to content

A 105 éves világrekorder biciklista csodájára járnak az orvosok

2017. 02. 09. 11:44

A 105 éves francia amatőr biciklista, Robert Marchand múlt hónapban megdöntötte az egy órás tekerés világrekordját. A róla készült tanulmányok segíthetnek megérteni, hogy öregszik a testünk, és milyen fizikai teljesítményre lehetünk képesek öregkorunkban.

Joel Saget/Agence France-Presse — Getty Images

A 105 éves francia amatőr biciklista, Robert Marchand múlt hónapban megdöntötte az egy órás tekerés világrekordját. Az 1911-ben született férfinak külön kategóriát hoztak létre, így ő tartja a 105 éves vagy idősebb kerékpárosok világcsúcsát, 14 mérföldet tekert le egy óra alatt. A 100 év felettiek kategóriájában is ő a csúcstartó, azt 2012-ben szerezte meg. A csúcsot egy beltéri pályán tekerve lehet beállítani, Marchand csúcsát a TIME élőben közvetítette.

Az idős férfinek csodájára járnak az orvosok, az Alkalmazott Fiziológiai Folyóiratban közöltek róla tanulmányt. Úgy tűnik, jobb fizikai állapotban van mint az 50-esek többsége. A róla készült tanulmányok segíthetnek megérteni, hogy öregszik a testünk, és milyen fizikai teljesítményre lehetünk képesek öregkorunkban.

A tanulmány vizsgálta Robert életmódját is. Az idős sportoló nagyon optimista, sok bartátja van, az erős szociális kapcsolatok is hozzájárulnak a hosszú élethez. Ezen kívül az étrendje - ami egészen egyszerű - is segíti kitünő kondicióját: joghurt, levesek, sajt, csirke és a vacsorához egy pohár vörösbor. Ennyi lenne a titok?

(Forrás: kerekparoselet.hu; nytimes.com; Fotó: Getty Images)