Jump to content

Páros gumicsik a bicikliúton, mi az?

2017. 03. 08. 12:55


2016 végéig négy fixen telepített és két mozgatható új számlálóberendezéssel 9-re nőtt a Budapesten alkalmazott automata kerékpárszámlálók száma.

A mérőberendezések az év 365 napján, napi 24 órában rögzítik az áthaladó kerékpárok számát, és az áthaladás irányát. A mért adatok online is nyomon követhetők a berendezéseket gyártó Eco Counter weblapján.

Naponta egyszer frissülnek az adatok. A Múzeum körúton és az Andrássy úton működő egy, illetve két mérőeszköz mellé a Bem rakparton, a Weiss Manfréd úton, a Hungária körúton, valamint az Árpád híd pesti hídfőjénél létesült új mérőállomás, melyek közül az utóbbi jelenleg még tesztüzemben működik.

A két mobilberendezés 2016 novemberében a Múzeum körúton a Szabadság híd felé tartó irány kerékpársávját mérte, jelenleg pedig a Műegyetem rakpart gyalog- és kerékpárútjának, valamint a Rákóczi híd gyalog és kerékpárútjának kerékpáros forgalmát méri. Azokon a helyszíneken, ahol rövidebb ideig tartottak a mérések, a mértékadó forgalmat időszaki tényezővel történő felszorzással számítjuk (e tényezőt a korábbi és jelenlegi egész éves mérések alapján határoztuk meg), tehát a téli mérési adatokból az egész éves adatok is kiszámíthatók.

Mire jók ezek az adatok?

Egyetlen mérőhely nem alkalmas hosszútávú komoly közlekedés szakmai elemzésre. De megmutatja egy adott keresztmetszetben a napi, heti, forgalom lefolyást. Meglátjuk, hogyan hat az időjárás a kerékpáros forgalomra, látjuk az évszakos változásokat.

A BKK Zrt. egyre több adatot gyűjt a fővárosi közlekedésről, többek között a kerékpáros forgalom nagyságáról, közlekedési szokásairól, út- és módválasztási preferenciáiról is, annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű információ álljon rendelkezésre az infrastruktúratervezés optimalizálásához.

(Forrás: kerekparoselet.hu; kép: eco-public.com)