Jump to content

Elkezdődhet a 45 kilométernyi kerékpárút kiépítése a Zselicségben

2017. 05. 11. 18:56


Nyolc zselici település elnyert támogatásának köszönhetően mintegy 1,2 milliárd forintból megkezdődhet 45 kilométernyi kerékpárút tervezése és megépítése a Zselicségben - jelentette be Gelencsér Attila Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője.

Kaposvár 15 milliárd, a somogyi megyeszékhely környéke pedig 4 milliárd forintos TOP-forrásra pályázhat, és az utóbbi keret terhére nyújtotta be a pályázatát a 8 kistelepülés (Szenna, Patca, Szilvásszentmárton, Zselickisfalud, Simonfa, Bőszénfa, Zselickislak, Zselicszentpál) több mint fél évvel ezelőtt, szavai szerint példaértékű összefogással.

Az új kerékpárút terveinek engedélyeztetése várhatóan mintegy 4 hónapig tart, az építkezés - ami részben új betonutak létesítését, részben régi utak felújítását, illetve meglévő utakon kijelölést jelent - idén késő ősszel vagy jövő tavasszal kezdődhet. A Kaposvárról induló és oda visszaérkező, a térség már meglévő attrakcióit (szarvas-farm, falumúzeum, Csillagoségbolt-park) kerékpárúttal is feltáró és összefűző projekt a tervek szerint jövő év végre készül el.

"A Zselic a világ legszebb helye, ne csak mi tudjunk erről! Az új kerékpárút révén hozzon a térség másoknak is boldogságot, a helyieknek boldogulást" - fogalmazott Gelencsér Attila. Emlékeztetett, kormánydöntés született arról, hogy a Kaposvár-Szigetvár között megszüntetett vasút töltésén is kerékpárút épülhet. A hosszabb távú tervek szerint pedig ezek az utak idővel összeérnek és újabb kerékpárutak épülnek a Balaton felé, a 67-es úttal párhuzamosan is.

Bene Sándor,  Zselickislak polgármestere elmondta, a kerékpárutak bevezetnek majd minden településre, ahol kerékpáros pihenők, -szervizek, étkezési lehetőség és szállás is várja majd az érkezőket. "Jelentős bevételt remélünk a kerékpáros-turizmustól" - tette hozzá.

Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere úgy fogalmazott: "minket elrejtenek a dombok a nagyforgalmú utakon közlekedők elől. A kiépülő kerékpárutakkal jobban be tudjuk mutatni magukat és az értékeinket."

(Forrás: mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net, wikipedia.hu)