Jump to content

Tour de Hongrie - Szlovén siker Siófokon, Peák újra harmadik

2017. 06. 29. 20:31


Ziga Jerman nyerte a 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második, csütörtöki szakaszát, ezzel átvette a vezetést összetettben.

A velencei rajt előtti órában néhány kisebb, heves eső után ragyogó napsütésben vághatott neki a mezőny a Siófokig tartó 138 kilométernek, amelyen 440 méter szintkülönbség, három gyorsasági részhajrá és egy harmadik kategóriás hegy leküzdése várt a versenyzőkre.

Néhány kisebb szökést követően egy ötfős csoport, soraiban Dina Mártonnal (Cube-Csömör) közel két és fél perces előnyre tett szert, ám befogta őket a mezőny. Két szerb versenyző a szakasz végén ellépett a karavántól, Siófok határáig 45 másodperces különbséget dolgozott ki. A mezőny egyszer rossz kanyarba ment be, így rövid időre megállították a versenyt, amely később változatlan különbségről folytatódott a mintegy négy kilométeres körpályán, amelyet háromszor kellett teljesíteniük a kerekeseknek.

Az élen állókat utolérték a második körben, amelyben néhány versenyző elesett a korábbi eső nyomai miatt helyenként csúszós úton. A mezőny együtt vágott neki az utolsó négy kilométernek. Az utolsó kanyarban néhányan ismét elestek, a befutóban pedig Jerman bizonyult legjobbnak, a prológon győztes Scott Sunderlandet és a keddi egyéni időfutamon is harmadik Peák Barnabást megelőzve.

Sikerével a szlovén versenyző átvette a sárga trikót az azonos idővel álló ausztráltól, míg Peák hátránya öt másodperc összetettben.

"Szerettem volna tízbe jönni, ez sikerült is. Elég nagy káosz volt a pályán, sok bukással. Kockáztattam az életem a kanyarokban, de előre tudtam jönni a végén, így meg vagyok elégedve" - értékelt az MTI-nek a legjobb magyar versenyző, Peák, aki kifejtette, a mezőnyben igyekeztek kontrollálni a szökéseket, hogy ne alakuljanak ki akkora különbségek, mint a szerdai, a rendkívüli időjárási körülmények miatt törölt etapon.

A pályakerékpáros Szalontay Sándor - a prológ második helyezettje, így eddig a zöld trikó viselője - mintegy húsz kilométer után feladta a versenyt, mint az MTI-nek elmondta, akkor kezdték el nagyon szétrángatni a mezőnyt, ezt pedig már nem bírta.

A 751 kilométeres viadalon pénteken a Paks és Cegléd közötti 178  kilométer megtétele vár a 18 csapat 106 versenyzőjére, akik 25 országból érkeztek.

Eredmények:

2. szakasz, Velence-Siófok, 138 km:
1. Ziga Jerman (szlovén, ROG Ljubljana) 3:22:37 óra
2. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) azonos idővel
3. Peák Barnabás (KONTENT-DKSI Cycling Team) 1 másodperc hátrány

Az összetett élmezőnye:
1. Jerman 3:23:33 óra
2. Sunderland azonos idővel
3. Peák 5 másodperc hátrány

A további program:
péntek: 3. szakasz, Paks-Cegléd, 178 km
szombat: 4. szakasz, Karcag-Miskolc, 177 km
vasárnap: 5. szakasz, Jászberény-Budapest, 112 km

(Forrás: mti.hu; kép:facebook)