Jump to content

Környezetvédelemi szokások és a bicikli használat kultúrája Skandináviában

2017. 10. 09. 14:10

Amikor a skandináv környezetvédelemről beszélünk lényeges megemlítenünk, hogy az Észak-európai országokban nagy mértékben figyelnek a környezetvédelemre. A skandináv országok lakosai fontosnak tartják, hogy előre gondolkodjank, hogy mik is azok a fontos és céltudatos lépések amikkel könnyen megelőzhetik a nagy mértékű környezet szennyezést az országokban. Dánia nem csak a szélenergia felhasználásban tölt be vezető szerepet, de az ország közlekedési infrastruktúrája is kiválló.

A bicikli használat kultúrája

Szinte a legelső dolog, ami a legtöbb embernek eszébe jut a Skandináv országokról az nem más mint a régre visszatekintő biciklis kultúra. A legtöbb ember tömegközlekedés és autó helyett inkább biciklivel jár mindenhova, legyen az egy bevásárlás, munka, iskola hiszen nemcsak, hogy a környezetet védik szerintük ilyen módon közlekedni sokkal szabadabb érzést nyújt. Legyen az időjárás hideg, esős esetleg havas a skandináv emberek akkor is a biciklizést választják közlekedési formaként.  A legtöbb nagyvárosban különböző nagy cégek òriás plakátokon hirdetik termékeit miközben a biciklivel való közlekedésre hívják fel az emberek figyelmét. Így próbálják elérni, hogy minél több ember a biciklivel való közlekedést válassza mindennapokban, hiszen így tisztább és élhetőbb városok alakulhatnak ki szerte a világon.

Újrahasznosító központok

Az elmúlt években számtalan újrahasznosító központot nyitottak leginkább a vikingekről híres Dániában, amik nagy mértékben segítik a környezetvédelmét.

A műanyag vizes palackoktól kezdve a dobozos sörön át a különböző konzerv dobozokig minden nagyobb közértben van egy kihelyezett autómata, amely segítségével vissza lehet váltani a már nem használt termékeket. Minden visszaváltott darabért pár korona jár, ami a környezet védelme mellett egy másik motiváció, hogy miért vigyék vissza a dobozokat az ott élő lakosok.  Rengeteg skandináv munkahelyen, mint például a Trendhimnél is, nagy mértékben figyelnek a környezevetvédelemre, ami nagy mértékben segíti a szennyezés csökkentését.

Az első és legfontosabb, hogy külön gyüjtik a különböző fajta hulladékokat, legyen az papír szemét, étel maradék, műanyag flakon, de még üditős dobozokat is. Ezzel a módszerrel sokkal könnyebben lehet elszállítatni a szemetet és nagy mértékben védik a környezetet.

A népszerű elektomos autók

Egy 2015-ben hozott törvény szerint semmilyen típusú elektomos autóra nem kell adót és parkoló díjat fizetni Dániában. Ennek a kezdeményezésnek a hatására egyre több ember vásárol elektomos autót, ami nagy mértékben csökkenteni a légszennyezését.

A sok pozitív, követendő környezetvédelmi szokás mellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy Dániában rengeteg ruha szemetet halmoznak fel a lakosok. Egy pamut pólónak az előállítási költsége 22 korona, ami nagyjából 880 forintnak felel meg. Azon kívül, hogy ez egy elég magas összeg azt is fontos tudni, hogy egy dán lakos nagyjából 16 kilógram ruhát használ el egy évben, ami a többi ország átlagánál sokkal több.

Azon kívül, hogy évek óta a Skandináv országok vezetik legboldogabb országok listáját próbálnak a környezetvédelemre is ugyanakkora hangsúlyt fektetni, mint a boldogságukra.

(Forrás: Szerkesztőség)