Jump to content

Új kategória, új szabályok - mivel kell számolnia az induló csapatoknak?

2017. 11. 13. 15:34


A minap adtunk hírt róla, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) az országúti szakág 2018-as versenynaptárában 2.1-es kategóriájú versenynek jelölte a Tour de Hongrie-t, ami azt is jelenti, hogy az új kategória új szabályokat hoz magával a csapatok részvételét illetően.

Nagyon sokat dolgoztunk érte, hogy elérkezzünk idáig. Az öröm miatt azonban csak egy pillanatra állhatunk meg, hiszen a magasabb kategória még több követelményt támaszt elénk. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy 2018-ban megmutassuk, méltóak vagyunk egy ilyen rangos esemény megrendezésére. Szeretnénk, hogy erről az egész világon tudomást szerezzenek, így nemcsak a hazai élő televíziós közvetítés, hanem az Eurosport programjában való szereplés is a legfontosabb célok között szerepel. Abban is bízunk, hogy már jövőre sikerül egy-egy igazi világsztárt a magyar versenyre csábítani” – fogalmazott Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke.

Milyen új szabályokkal kell számolniuk a résztvevő csapatoknak?

Az UCI négy kategóriába sorolja a többnapos országúti kerékpárversenyeket. A 2.1-es kategória fölött már csak a 2.HC- és WorldTour-versenyek szerpelnek. A kategóriák között a mezőny összetétele, a pénzdíjak nagysága, a megszerezhető ranglistapontok mértéke jelenti a leglényegesebb különbséget – mondta Szilasi László, a csapatok meghívásáért is felelős versenyigazgató. – A csapatok meghívását illetően például kapuk nyílnak ki és záródnak is be előttünk. Immár lehetőségünk lesz meghívni olyan csapatokat is, akiket a legnagyobb kerékpárversenyeken, a Tour de France-on, a Giro d’Italián vagy a Vuelta a Espanán láthatunk. A korábbi években is nagyon komoly volt a nemzetközi érdeklődés a verseny iránt, többszörös túljelentkezést tapasztalhattunk a külföldi csapatok részéről, a kategória emelésével ez tovább fokozódhat.

A versenyigazgató kitért rá, hogy a nemzetközi versenynaptárba kiválóan illeszkedik az augusztusi időpont, amely a nyár végén kezdődő Vueltára és a megújuló Német Körversenyre készülő sztároknak is jól jöhet. A magyar kerékpárosok szempontjából azonban nehezebb lesz rajthelyet szerezni a Tour de Hongrie versenyén, mint a korábbiakban, itthon is nagyobb értéke lesz a Magyar Körversenyen szerepelni.

A 2.1-es kategória szabályzata alapján legalább UCI kontinentális bejegyzésű csapatok és nemzeti válogatottak vehetnek részt ilyen szintű viadalon. Jelenleg két magyar csapat UCI-bejegyzése van folyamatban, az ő részvételük garantált lehet és természetesen a válogatottat is szívesen látjuk, amennyiben a Magyar Kerékpáros Szövetség szorgalmazza a részvételét. Ezen kívül biztosan meghívjuk majd azokat a külföldi csapatokat, amelyekben szerepel magyar versenyző, négy-öt ilyen csapatra számítunk. Hét fős csapatokat fogunk meghívni, így számításaink szerint közel 30 magyar lehet majd a 120-140 fő körüli mezőnyben.” – tette hozzá Szilasi László.

(Forrás: kerekparoselet.hu; tourdehongrie.hu; velo.hu)