Jump to content

Jubilál a 20. Tour Down Under

2018. 01. 17. 20:05

A déli félteke legjelentősebb országúti versenye ma már nem csupán a sprinterek terepe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a verseny címvédője és egyik nagy esélyese az összetett menő Richie Porte (BMC).

Hagyományok és apróbb újítások egyaránt jellemzik a 20. Santos Tour Down Under (2018. január 16-21.) útvonalát. Az újítások ellentétben a helybeliekkel, nekünk, távoli európaiaknak talán nem olyan szembetűnőek, például, hogy története során először Port Adelaide-ből indul a verseny. Ugyanakkor idén is hagyományosan a verseny része az 5. szakasz hegyi befutója a Willunga-hegyen, mely minden bizonnyal megint meghatározó lesz az összetett tekintetében. Az emelkedőn záruló szakaszt az elmúlt négy évben mindig Richie Porte nyerte meg, bár mindez az összetett győzelemhez csupán 2017-ben volt elégséges. Emellett még a negyedik napon láthatnak komolyabb emelkedőn zajló versenyt (bár nem kifejezetten hegyi befutót) az érdeklődők, a 2. szakasz pedig talán a legalkalmasabb mind közül arra, hogy egy szökevény vagy szökevénycsoport hazaérjen, máskülönben  a sprintbefutóké lesz a főbb szerep.

Porte az emlékezetes tavaly júliusi bukása után most áll először WorldTour versenyen rajthoz (októberben az ASO Japánban zajló promóciós kritériumversenyén egyébként részt vett). Legfontosabb segítője az a Simon Gerrans lesz, aki négyszeres TDU-győztesnek (és ezzel rekordtartónak, a győzelmek évei: 2006, 2012, 2014, 2016 ) tudhatja magát, de aki kifejezetten a tasmán bringás kedvéért szerződött a BMC csapatához.

Ők tűnnek egyébként is a legerősebb gárdának, mert ha esetleg Porte nem is, akkor még mindig ott van Gerrans, vagy ha ő nem, akkor a szintén egykori győztes Rohan Dennis (2015).

Jó eséllyel indul neki a versenynek az immáron háromszoros világbajnok Peter Sagan (Bora-hansgrohe) is, aki a vasárnapi felvezető 50 kilométeres kritériumversenyen, a People’s Choice Classicon már bebizonyította, hogy nem tingli-tangli bringázgatásért utazott ilyen messze újszülött kisfiától. Bár kétségtelen, hogy az összetett tekintetében sokkal inkább csapattársa, Jay McCarthy lehet majd Richie Porte kihívója.

A sajtó érdeklődése  az elmúlt napokban André Greipelre (Lotto-Soudal), a kétszeres győztesre (2008, 2010) is kiterjedt. A német sprinter interjúiban is érzékelhető módon már jó ideje próbál megbirkózni az öregedés jelenségével. Bizonyítania már nem kell, de a kihívásokat azért még keresi – nyilatkozta nemrégiben.  A vasárnapi versenyen minden esetre második lett Sagan mögött.

Akikre még mindenképp érdemes lehet odafigyelni: Caleb Ewan (Mitchelton-Scott), Elia Viviani (Quick Step Floors), aki új csapatánál biztosan jól szeretné kezdeni a szezont, hasonlóképpen Domenico Pozzovivóhoz (Bahrain-Merida). Ezenkívül még könnyen meglehet, hogy hallunk az elkövetkező hat nap során Rui Costáról vagy Diego Ulissiról is  (mindketten UAE Team Emirates)

A verseny szakaszai:
1. szakasz: Port Adelaide – Lyndoch (145,0 km / 65,5 km + 3x 26,5 km)
2. szakasz: Unley – Stirling (148,6 km / 85,3 km + 3x 21,1 km)
3. szakasz: Glenelg – Victor Harbor (146,5 km / 107,5 km + 3x 13,0 km)
4. szakasz: Norwood – Uraidla (128,2 km)
5. szakasz: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km / 4x ca. 40 km + 31,8 km)
6. szakasz:Adelaide – Adelaide (90,0 km / 20x 4,5 km)

(Forrás: bikemag.hu)