Jump to content

Amatőr kerékpárost tiltottak el 4 évre, mert olyan gyógyszert szedett, amit az orvosa írt fel neki

2018. 01. 30. 16:32

A 41 éves Jennifer Schumm-ot 4 éves eltiltással sújtották az Egyesült Államokban, mert orvosa engedélyével terápiás céllal tesztoszteront használt.

Az amerikai amatőr versenyzőnő még 2016-ban a Koppenberg Boulder Spring Classic 6. helyezése után vett vizeletmintájában találtak tiltott szert. Az ügye sokáig húzódott, mert Schumm tagadta, hogy doppingolási céllal használt volna tesztoszteront, mivel egészségügyi problémáira orvosa engedélyével terápiás céllal “szedett” természetes eredetű férfi nemi hormont.

Az edzője már a verseny előtt figyelmeztette, hogy TUE (speciális engedély, melynek birtokában a sportolók betegségükre bizonyos doppingnak számító szereket szedhetnek) engedélyre van szüksége ahhoz, hogy ezt felelősségre vonás nélkül folytathassa. A versenyzőnő az eset után be is adta a kérelmét, amit 2017-ben elfogadtak, de mivel ez a verseny után történt, ezért nem mentesítette őt. Jennifer Schumm a döntőbíróságtól kérte, hogy ügyét ne hozzák nyilvánosságra, mert árthat edzői jó hírének (fitnesz edzőként dolgozik a hölgy civilben) és a 4 éves eltiltás helyett csak kapjon 2-t, mert nem csalás céllal élt tiltott szerrel. A bíróság nem fogadta el kérelmét, a kerékpárosnőt végül 4 évre tiltották el, melynek kezdete 2016. Július 21, lényegében már másfél évet letöltött belőle.

Érdemes belegondolni, hogy a profik mennyi mindent használhatnak büntetlenül, milyen könnyen megúsznak egy-egy doppingesetet, egy amatőr versenyzőt pedig eltiltanak azért, mert betegségére orvosa tanácsára egy adott gyógyszert szedett. De mielőtt elkezdenénk bírálni a rendszert, érdemes rákeresni Jennifer Schumm-ra a neten és utána gondolkozzunk el azon, hogy mennyiben született most jogos ítélet.

(Forrás: bikemag.hu)