Jump to content

TDF 2018: Roubaix-szakasz

2018. 07. 16. 20:45

Látványosra sikeredett a Tour de France Arras és Roubaix közötti 156,5 kilométeres szakasza, igaz, ezt a látványosságot a versenyzők kihagyták volna. A bukásokkal teli szakaszon végül győzött a rutin és a szakértelem, és John Degenkolb (Trek-Segafredo) haladhatott át elsőnek a célvonalon.

Nem összetett menőknek való a macskaköves vidék, ezt ma leginkább Richie Porte (BMC) tapasztalhatta meg saját bőrén. Úgy tűnik, a Tour de France 9. szakaszain ő el van átkozva, ahogyan tavaly, úgy idén is ezen a napon volt kénytelen feladni a versenyt. Személyében megvan tehát az első olyan távozó, akit a végső győzelemre is esélyesnek tartottak. Porte kulcscsonttörést szenvedett, de este már elhagyta a kórházat.

Volt egy 10, majd 9 fős szökevénycsoport,  de mögöttük zajlottak az igazi drámák, kb 60 kilométernél szétszakadt a mezőny  – természetesen egy bukás után – és innentől erre a mozzanatra épültek az események. A Team Sky diktálta először a tempót, de nem kerülhették ki ők sem a bukást, valószínűleg az év kerékpáros fotója lesz majd az az elkapott pillanat, amikor Chris Froome  földet ér. A címvédő saját csapattársába, Gianni Mosconba akadt bele, s  a szorosan mögötte haladó sárga trikós Greg van Avermaetnak (BMC) is észnél kellett lennie, hogy kikerülje  őket. Míg a Sky tempómenése szinte magától értetődőnek is volt mondható, annál meglepőbbnek tűnt azonban, hogy a Movistar versenyzői is gyakran vezették ezt a csoportot. A spanyol csapatnál azt a taktikát választották, hogy összetett menőiket inkább a mezőny elején tartják, úgy kevésbé vannak a bukás veszélyének kitéve. Kétharmad részben sikerült is végigvinni a tervet.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: TourDeFrance2018)