Jump to content

Az XCO kupa eredményei

2018. 08. 27. 10:42

Jolanda Neff és Nino Schurter nyerték az idei utolsó világkupa futamot. Az idei összetett elszámolásban is ők végeztek az élen, de ezért Neff-nek igencsak meg kellett küzdenie.

A francia Alpok szívében került sor az idei világkupa sorozat utolsó állomására.

A 4,1 km hosszú pálya körönként 201 méter szintet tartalmazott és a hétvégi esőzések több helyen rendkívül csúszóssá, technikássá tették. 

Kezdjük a távolmaradók névsorával. Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle) nem a legszerencsésebb szezonját teljesíti, hiszen épphogy felépült téli csípősérüléséből, eltört a karja, így idén már nem tud rajthoz állni. Gunn-Rita Dahle (Merida) a világbajnokságra készül, így a versenyterhelés helyett magaslati edzést választott. További érdekesség, hogy Sabine Spitz (Wiawis) 117. egyben utolsó világkupáját teljesítette, a németek legendás versenyzője év végén befejezi pályafutását.

A hétvége fő kérdése az volt, hogy ki zsebelheti be az összetett elsőséget. Annika Langvad (Specialized) az XCC sikerrel közelített Jolanda Neff-hez (Kross Racing Team), de a svájci bringás idei formáját nézve, nagyobb eséllyel vágott neki a vasárnapi futamnak. Nem is kellett sokat várni, a rajtot követő startkörben a világbajnok már fél perccel vezetett, míg dán riválisa hátracsúszott a 7-8. pozíció környékére. Langvad aztán a második körben összekapta magát és felért a Jolandát üldöző Pauline Ferrand-Prévot (Canyon SRAM) és Emily Batty (Trek Factory Racing) párosára. Az élen a világbajnok defektet kapott, a kerékcserével közel egy percet vesztett és visszacsúszott a 4. helyre, miközben Langvad átvette a vezetést és virtuálisan az összetett világkupa elsőséget is. Az újabb dráma a harmadik körben következett be, ahol Neff ismét defektet kapott, ezúttal az első kerekét kellett kicserélni. A sors részben kiegyenlítette az esélyeket, hiszen a dán Specialized versenyző is pórul járt, hátsó defekt miatt ő is pozíciót és időt vesztett.

Nino Schurter (Scott SRAM) már összetett győztesként érkezett Franciaországba, de 2018-as szezonja közel sem sikerült olyan hibátlanra, mint a tavalyi. Ugyan nem hatalmas előnnyel, de magabiztosan, hiba nélküli versenyt teljesítve tudatta a világgal, hogy a Svájcban lévő VB-n még mindig ő számít majd a legfőbb esélyesnek.Másodikként az idei szezon meglepetésembere, Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas) végzett. Az olasz bajnok ismét közel állt a győzelemhez, a lassabb rajtot követően még fel is ért az élen állókra, viszont kétszer is leesett a lánca, ami pont elég volt arra, hogy a győzelemért már nem tudott harcba szállni.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: RedBull Content Pool – Bartek Wolinski, RedBull TV)