Jump to content

TDF 19.szakasz

2019. 07. 31. 07:56

A Tour de France 19. szakaszán a francia versenyzőknek nagyon rossz napja volt, Pinot feladni kényszerült a versenyt, Alaphilippe pedig elvesztette a sárga trikót. A szakaszt Bernal nyerte, amivel a kolumbiai az összetettben az első helyre lépett elő. A szakasz további különlegessége, hogy félbe kellett szakítani a versenyt, mert a Col de L’Iseran-ról lefelé járhatatlanná vált az út.

A Francia Körverseny 19. szakaszán, akárcsak előző nap, ismét a hegyeké volt a főszerep, 126,5 km hosszú szakaszon az idei Tour legmagasabb hegye, a Col de L’Iseran és egy első kategóriás hegyibefutó várt volna a Tour de France mezőnyére.

A szakasz egy óriási drámával kezdődött, Thibaut Pinot feladni kényszerült a versenyt, a francia összetett menő az első emelkedőn leszakadt, ezután hátra ment az orvosi autóhoz, ott bekötötték a térdét, de utána is hatalmas fájdalmai voltak és beszállt a csapatautóba.

Col de L’Iseran-ra felfelé a Team Ineos diktálta a tempót és ebből indított támadást Egan Bernal, akivel senki nem tudott menni. Az üldöző csoportot Steven Kruijswijk, Laurens De Plus, Emanuel Buchmann és Geraint Thomas alkotta, akikkel nem tudta Julian Alaphilippe tartani a tempót. Bernal folyamatosan távolodott az üldözőktől, akiket De Plus, Kruijswijk segítője vezetett, a sárga trikós hátránya pedig mindkét csoporttal szemben folyamatosan nőtt. A hegyre elsőként Bernal ért fel közel egy perccel Thomas-ék előtt, amikor jöttek a hírek, hogy óriási jégeső esett a lejtmenetben. A szervezők gyorsan reagáltak és félbeszakították a versenyt a szó szerint járhatatlan utak miatt. Szakaszgyőztest végül nem hirdettek, de a végeredményt a Col de L’Iseran-on történő áthaladás adta. Ezzel Bernal átvette az összetettben a vezetést.
Folytatás szombaton, amikor egy több mint 30 km-es heggyel fog végződni a szakasz.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)