Jump to content

Mi lesz Neff-el?

2020. 01. 10. 10:05

A világ egyik legjobb női mountain bike versenyzője, Jolanda Neff karácsony előtt súlyos balesetet szenvedett, azóta már kiengedték a kórházból, de kétséges, hogy valaha újra látni fogjuk versenyezni, mert a lépe elhalt. A Trek Factory Racing honlapja minimum 3 hónapos kényszerszünetről, de még nem tudni, hogy hogyan fog a lép nélküli élethez alkalmazkodni a versenyzőnő szervezete.

Jolanda Neff december 22-én Észak-Karolinában bringázott, amikor az egyik trailről nagy sebességgel lerepült és fatörzsekre érkezett. A baleset következtében megsérült a tüdeje, eltörött a bordája és megrepedt a lépe, mely belső vérzést is okozott, ezért sürgősen meg kellett műteni. A lépét nem vették ki, hanem az artériába hétköznapi nyelven egy dugót dugtak, ami elállította a vérzést, de ennek következtében a lépe sem kap már többé vért és elhalt.

“A lépem még a testemben van, de már halott. Az embolizáció után, amikor egy dugóval állították el a vérzést az artériában, soha többé nem folyik már vér a lépembe. A testemben fog maradni, de már nem működik. A lépnek fontos szerepe van az immunrendszer működösében, de lehet működő lép nélkül élni. Nagyon óvatosnak kell lennem, hogy nehogy elmozduljon a dugó az artériában, mert akkor újra belső vérzésem lehet és azonnal meg kell műteni.Nem emelhetem meg a vérnyomásomat a következő három hónapban, mert elmozdulhat a dugó. Azt javasolták, hogy a következő három hónapban csak minimális mennyiségűt mozogjak, nehogy probléma legyen belőle. De remélem, versenyzőként gyorsabban fogok regenerálódni és hamarabb kerékpárra ülhetek.” -mesélte két héttel az eset után Jolanda Neff.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)