Jump to content

Magyarok az imolai versenyen

2020. 09. 24. 19:11

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntése értelmében, szeptember 24. és 27. között az olaszországi Imola ad otthont a 2020-as országúti világbajnokságnak, melyen négy magyar kerékpáros is rajthoz áll.

Miután a svájci Aigle-Martigny a koronavírus-járvánnyal összefüggő nemzeti korlátozások miatt visszalépett a rendezéstől, Imola lett a befutó, azon belül is a méltán híres autóversenypálya és környéke.

Az imolai versenypálya tökéletes választás, hisz a boxok lehetőséget biztosítanak az egészségügyi protokoll intézkedések tökéletes végrehajtásához. A világbajnokság programja a szokásosnál rövidebb lesz, csak a felnőtt nőknek és férfiaknak rendeznek időfutamot és mezőnyversenyt.

Az elit férfiakra 259 kilométer (9 kör) vár majd a 28,8 kilométeres – két kisebb, de annál meredekebb emelkedőt tartalmazó – körpályán, mintegy 5000 méternyi szinttel, míg a nők 144 kilométert (5 kör) tesznek meg. Az egyéni időfutamban mindkét nem 32 kilométert abszolvál, sík terepen.

A program szeptember 24-én, csütörtökön a női egyéni időfutammal kezdődik, melyben nem lesz magyar érdekelt, mindezek ellenére kiélezett csatára számíthatunk. Rajthoz áll a címvédő amerikai Chloe Dygert-Owen, akinek csapata a pandémia beköszöntével azonnal visszaadta az UCI licencét, így idén egyetlen kategorizált versenyen sem láthattuk. Legfőbb kihívói a 2019-es ezüstérmes holland Anna van der Breggen és a német Lisa Brennauer, míg meglepetésként az olasz Vittoria Bussi és a svájci Marlen Reusser férhet oda a dobogóra.

Egy nappal később a férfiak egyéni versenyszáma következik, az indulók között Filutás Viktorral és Peák Barnabással. Ezúttal is a címvédő ausztrál Rohan Dennis a legfőbb favorit. Borítékolhatóan ötven kilométer/óra feletti átlag kell majd a jobb helyek elcsípéséhez, amit az aktuális magyar bajnok Peák is összehozott az ob-n. Dennis mellett a belga Wout van Aert, a dán Mikkel Bjerg, a francia Remi Cavagna, az olasz Filippo Ganna és a holland Tom Dumoulin is éremért érkezik.

A női mezőnyversenyben Vas Kata Blanka lesz érdekelt, aki két 1.2-es besorolású versenyen elért top-10-es hellyel hangolt a világbajnokságra. A legnagyobb favorit holland Annamiek van Vleuten a női Giro d’Italián eltörte a csuklóját, mindezek ellenére úgy tervezi, hogy harcba száll, mint ahogyan Amanda Spratt is felkerült az ausztrálok nevezési lapjára, aki ugyanabban a bukásban a kulcscsontját sértette meg. Viszonylag nyílt versenyre van kilátás, a hazaiak nagyon készülnek, Elisa Longo Borghini köré építve a csapatot, de a friss U23-as Európa-bajnok Elisa Balsamo is jó lehet. A hollandok is nagyon erős sorral indulnak, van Vleuten mellett Anna van der Breggen, Marianne Vos és Demi Vollering hármasára lesz érdemes figyelni, a spanyoloknál Mavi Garcia egész évben bombaformát mutat, de a Dygert-Owen és Lauren Stephens kettősével felvértezett amerikai csapat sem csak asszisztálni érkezik.

Vas Kata Blanka az MTI-nek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy nagyon jó formában várja a versenyt, elsődleges célja az eredményes célba érkezés.

A férfi mezőnyversenyben Valter Attilának szoríthatunk. Az idei Tour de Hongrie győztese nehéz feladat előtt áll, hisz a 259 kilométeres táv borzasztóan sok, ráadásul úgy, hogy közben kilenc alkalommal kell két meredek emelkedőt abszolválni. A címvédő dán Mads Pedersen nem lesz ott a rajtnál és a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan sem indul. Az idei Francia Körverseny dobogósai, a szlovén Tadej Pogacar és honfitársa Primoz Roglic valamint az ausztrál Richie Porte ellenben szeretné átmenteni formáját. Mellettük érdemes azért megemlíteni a spanyol Alejandro Valverde, az olasz Vincenzo Nibali és a remek formában lévő Diego Ulissi, a francia Julian Alaphilippe vagy a belga Wout van Aert neveit.

(Forrás: velo.hu / fotó: pixabay.com)