Jump to content

Fontos a téli mozgás

2020. 11. 06. 11:30

A leghidegebb hónapokban a kerékpárosok többsége nem szívesen ül bringára, nedvesek, csúszósak az utak, sokszor rosszak a látási viszonyok és legfőképpen hideg van, amit nem mindenki képes tolerálni, tehát teljes mértékben megérthető a döntésük, hogy leteszik a bringát télire. Viszont ilyenkor sem árt valamit mozogni, már csak azért is, hogy a tavaszi újrakezdés könnyebben menjen, vagy akár azért, hogy jobb formában legyünk, mint előző szezonban. Ebben a cikksorozatunkban egy kis segítséget szeretnénk nyújtani ezeknek a bringásoknak, hogy mit is sportolhatnak télen, elsőként a legalapvetőbb mozgásformával, a futással kezdjük.

Rengeteg kerékpáros téli ruhát mutattunk be mostanában, de hiába a csúcsruházat, nulla fok körül már nem olyan bringázni, mint nyáron és nem csak a hideg miatt, hanem a körülmények is olyanok. Akár idevehetjük azt is, hogy későn kel a nap, korán sötétedik, csökken a nappali kerékpározásra alkalmas idő mennyisége, ezenfelül még sokszor köd is van és sem az országút, sem a terep nem alkalmas mindig kerékpározásra. Nekem sincs sokszor kedvem kimenni ilyen időben bringázni (sőt mostanában már csak a tesztek miatt járok ki), jó pár éve már leszoktam a téli kültéri edzésekről, helyettük inkább mást sportolok, amiben szinte ugyanannyira örömömet lelem, mint a bringázásban.

Idén sokáig tartott a nyárias ősz, novemberben a szerencsésebbek még rövidnadrágban is ki tudtak menni kerékpározni. Viszont már egy ideje beköszöntött a tél és a hideget nem szeretők már kb. egy hónapja nem ültek kerékpáron, ami pont elég lehetett arra, hogy kipihenjék a bringás szezont és az erőtől duzzadó testükkel már ne tudjanak mit kezdeni. Sokféle sport között lehet válogatni télire, melyek közül az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb, a futás.

Maga a futás sokban hasonlít a kerékpározáshoz, de közben teljesen más, viszont egy közös van bennük, ami minden bringásnak jól jöhet, hogy mindkettő állóképességi sport, sőt a futás még jobban is igénybe veszi a keringést, mint a kerékpározás, szóval jobban fejleszti, amit nyáron kamatoztathatunk. Emellett fontos tudni, hogyha valaki csak bringázik, az hosszútávon káros az egészségre, mert elég sok izom elgyengül, megnyúlik vagy éppen megrövidül az egyoldalú terheléstől, sőt még bizonyos csontok is gyengébbek, törésre hajlamosabbak lesznek. A téli futás ezt az egyoldalú terhelést részben tudja kompenzálni, de vannak még más sportok is, amik helyre képesek tenni az eldeformálódott testünket.

Természetesen nem csak a fent leírtak miatt érdemes a futást választani, hanem azért is, mert sokaknak képes ugyanazt a pluszt, örömforrást nyújtani, mint a kerékpározás. A futásnál is ugyanúgy megvan az, hogy elmegyünk akár órákra edzeni és kiürítjük a fejünket, lelkileg egyensúlyba kerülünk és boldogabban térünk haza az edzésről (sokan sportolnak ezért amatőr szinten), persze ehhez már egy komolyabb erőnléti szint kell vagy mindenképpen találjunk rá az alaptempónkra, hogy ne érezzük fárasztónak a futást. A montizás párja a terepfutás is óriási élményt tud nyújtani, kint az erdőben órákat eltölteni, átélni a téli erdő csendjét, néha belegyalogolni a meredek emelkedőkbe, a lejtőkbe pedig megtalálni a kihívást, hogy ne essünk el :) .

Jöhet a kérdés, hogy futni nincs hideg télen vagy a csúszós utak nem jelentek ugyanúgy problémát, mint kerékpáron? A válasz egyszerű, nem! Sokkal több izmunk mozog futva, ami így több hőt termel és a menetszél is jóval kisebb, ami hűtené a testünket. Az egyik legérzékenyebb pontunk, a lábunk is folyamatosan dolgozik futás közben és rengeteg hőt termel, erre tipikus példa, hogy egy futó nem vesz téli cipőt -5 fokban hóban sem és nem zavarja ha tocsog zoknija, legalábbis azért nem, mert fázna, a bőr szétázása persze már más kérdés. Szóval futva messze nincs annyira hideg. A másik a csúszós utak kérdése: igen, futva is csúszik az út, tükörjégen csak szögekkel a talpon lehet megállni (bár én már futottam sima cipőben is rajta és megúsztam esés nélkül), de egy nem jeges, csak nyálkás úton, gond nélkül lehet futni, megállni és irányt váltani is könnyebb, mint kerékpáron. Ha jó technikával fut az ember, akkor hihetetlenül stabil tud lenni.

 

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)