Jump to content

Tour de Hongrie hírek

2021. 04. 11. 09:03

Tavaly a belga Laurens Huys az utolsó percig harcban volt a Tour de Hongrie összetett győzelméért, végül a Kékes emelkedőjén „kapott” másodpercek a nyolcadik helyre voltak elegendőek. A belga Pro Team, a Bingoal Pauwels Sauces WB 2021-ben továbblépne.

 

Egyébként sem volt szerencsés a belga csapat premierje a 2020-as Magyar Körversenyen: a hajdúszoboszlói befutónál két bringása is bukásba keveredett, s egyikük sem tudta folytatni a versenyt. A belga együttes ennek ellenére tűzben tudta tartani hegyi menőjét, s emellett Esztergomban az észt Aksel Nommela, Kazincbarcikán pedig a belga Julien Mortier révén Top10-es eredménye volt a sprintben.

 

Bingoal Pauwels Sauces WB 2011-ben Wallonie Bruxelles-Crédit Agricole néven alakult meg, tizenöt belga kerékpárossal a soraiban. A szezon négy UCI-győzelmet hozott az alakulatnak, amelyből hármat Gaetan Bille jegyzett, akit nyomban szerződtetett is a Lotto World Tour-csapata. Egy évvel később két egynapos diadallal jelentkezett a kontinentális besorolású csapat. 2013-ban a Székely Körversenyen is láthattuk a vallon klubot, amely szakaszgyőzelemmel tette le a névjegyét Csíkszeredán. A következő szezon csúcspontját a Tour du Finistere World Tour-menők elől elhalászott első helye jelentette, 2015 pedig újabb két győzelmet hozott.

Az igazi áttörést a 2016-os idény hozta, amikor Baptiste Planckaert tarolt, a csapat kilenc győzelméből ötöt gyűjtött be, ezzel első helyen végzett az UCI Europe Tour egyéni rangsorában, a Wallonie Bruxelles pedig ötödik lett a klubok versenyében. Planckaert 2017-re már a Katusha-Alpecin World Tour-csapatába került, de a belga klub is szintet lépett, „felkerült” a Prokontinentális ligába, s ezt hat győzelemmel ünnepelte. 2018-ban HC-kategóriás sikert ünnepelhetett a csapat, a rutinos Kenny Dehaes szerezte meg az első helyet a Grand Prix de Denain egynaposán. 2019-ben Planckaert visszatért az egyesülethez, s a bizalmat a Rund um Köln megnyerésével hálálta meg a csapat vezetőinek.

 

 

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)