Jump to content

A legmenőbb kondis bicikli

2021. 06. 08. 10:26

Az Eurobike-on meglátogattuk a görgőiről és kiegészítőiről híres gyártó, a Tacx standját. Bár a korai időpont miatt még nem volt kint minden újdonság, de az űrtechnológiát idéző NEO Bike-ot és pár prototípus okos görgőt megnézhettünk. Azóta megérkezett az új NEO 2, a Flux S és Flux 2 is, melyek az elődöket technikai tartalom terén lepipálják, ráadásul árban is jóval kedvezőbbek lesznek.

A Tacx-ról körülbelül három dolog jut eszébe a bringásoknak: görgők a belépő modellektől a csúcs-csúcs mindentudó kategóriáig, a profi versenyzők által használt kulacsok/kulacstartók és a szerszámok. Mi most a tél közeledtével a legelsőre fókuszálunk, hiszen a hosszú unalmas estéket megtörhetjük egy kis virtuális bringázással az okosgörgőnkön.

Az Eurobike-on a Tacx standon a legnépszerűbb egyértelműen az új edzőtermi kerékpár volt, a Neo Bike-okat folyamatosan körbeállták és volt mindig valaki, aki ki akarta próbálni őket, ezért alig lehetett róluk fényképet készíteni. A NEO Bike létrehozásának az volt a koncepciója, hogy az eddigi csúcs okosgörgő, NEO tulajdonságait átültessék egy speciális fitnesz eszközre, amit mindig csak beltérben használunk. Józanul belegondolva nem elvetélt ötlet, hiszen télen nem biztos, hogy a koszos, kint használt bringánkat szívesen bevisszük a tiszta szobába a TV elé, ha éppen görgőzni szeretnénk.

A technikai paramétereit tekintve megegyezik a NEO-val, viszont egy komplett otthon használható edzőtermi kerékpárt is kapunk mellé, ami fel van szerelve mindazzal, amire szükségünk lehet “görgőzés” közben. Találunk rajta mobiltelefontartót és két ventilátort, bár utóbbiak nem feltétlenül csak a hűtés miatt vannak ott, hanem azért, hogy a sebességünknek megfelelő menetszelet szimulálják, persze beállíthatóak konstans sebességre. A két darab kijelző is szembetűnő a kormányon, melyek közül a kisebbik csak a pár lényeges adatot mutatja, míg a nagyobbon a virtuális kerékpáros programok futhatnak, ha éppen nem monitoron vagy TV-n kívánunk bringázni.

Teljes egészében a valódi kerékpározást kívánja szimulálni a NEO Bike, kormányból és nyeregből is az igazi bringánkon használatost szereltek rá. A fékváltókar a személyes a kedvencem, ami szintén egy valódi elektromos fékváltókarra emlékeztet.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)