Jump to content

Változik a Tour, a Giro és a Vuelta is

2016. 11. 26. 12:27

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség komoly döntésre szánta rá magát: megváltozik a nagy körversenyek, a Tour, a Giro és a Vuelta lebonyolítása, pontosabban a csapatok kevesebb versenyzővel nevezhetnek. A nagy körversenyek mellett a kisebb viadalokra is átmentik ezt a megoldást a szervezők, így többek között azt remélik, hogy kevesebb bukás történik majd.

A döntés lényegi része tehát a csapatok résztvevőinek számát érinti. Mindez azt jelenti, hogy a három nagy kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia, a Tour de France és a Vuelta a Espana úgy zajlik majd a következő idénytől, hogy az eddigi kilenc helyett csak nyolcfős csapatok indulhatnak majd. A szabályváltozásra azért szánták rá magukat a szövetség döntéshozó testületénél, mert szerették volna növelni a versenyzők biztonságát és a versenyek színvonalának növekedését. Kevesebb versenyző ugyanis kisebb mezőnyt hoz, így kisebb lesz a bukás kockázata és nem hígul a mezőny erőssége sem.

A másik ok, hogy remélhetőleg kisebb szerepe lesz a csapatok erősségének az összetett verseny alakulására. Ez utóbbi azért vált fontos tényezővé, mert a háromszoros Tour de France-győztest foglalkoztató brit Chris Froome istállója, a Sky tulajdonképpen az első naptól az utolsóig uralta a francia körverseny szakaszait.

A változtatás a kisebb versenyekre is hatással lesz, azokon az eddigi nyolc helyett hét főt számláló csapatok indulnak majd.

(Forrás: kerekparoselet.hu/Fotó:twitter)