Jump to content

Megdöntötte saját rekordját a biciklis: 11 mp alatt gyorsult 0-ról 167 km/h-ra

2017. 02. 10. 18:01


Az osztrák Markus Stöckl, aki az MS-Racing MTB-csapat menedzsere, szabadidejében időről időre megdönti a saját sebességrekordját. Általában egy vulkán oldalán lefelé biciklizve állítja fel rekordjait. A legutóbbi kísérlete során sikerült 167 km/h-ra gyorsulnia 11 másodperc alatt. Természetesen video is készült a rekordról!

Saját, 2011-es rekordját döntötte meg a chilei Atacama-sivatag egyik lejtőjén Markus. Korábban Nicaraguában, egy vulkán oldalán gurult le valamivel 165 km/h-s sebesség alatt, most ezt javította meg 167 km/h-ra.

A Stöcklt segítő stáb tökéletes lejtőt talált a kísérlethez: egy 3972 méter magas hegyet 45 fokos dőlésszöggel az indulásnál, és az aljáig csak 1,2 km-es, sima úttal. Hogy minden biztonságban menjen és nem történjen súlyos sérülés, Stöckl speciális sisakot és védőruhát viselt, olyasmit, amik a sízők is: ez légzsákkal van ellátva, hogy ha bukna, legyen valami, ami tompítja az ütést. A bicikli viszont teljesen sztenderd volt, egy bármelyik bicikli boltban kapható downhill-kerékpárt használt, bármilyen módosítás nélkül.

Az osztrák bringás nyolc próbamenet után állította fel a rekordot: 11 másodpercre és 650 méterre volt szüksége a csúcssebesség eléréséhez. Az őrült száguldásról saját szemszögéből is készített videót.

A sikeres rekordkísérletet így kommentálta utólag: „Bár csak 20 másodpercet ültem a bringán, de rettentő fárasztó volt. Nem is tudom szavakba önteni az érzéseimet” – Stöckl tudta ugyan, hogy alig dönti majd meg az előző rekordját, de így is óriási adrenalinlöketről beszélt a rekordkísérlet végrehajtását követően.

(Forrás: redbull.com; index.hu; kerekparoselet.hu; képek, viedeo: redbull.com)