Jump to content

A kerékpározás javítja a memóriát

2017. 08. 20. 11:45

Köztudott, hogy a rendszeres mozgás nem csak a testet, de az agyat is edzi. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a különböző mozgásformákkal agyunk más-más területeit megcélozva javíthatjuk szellemi képességeinket. A legújabb eredmények szerint a rendszeres kerékpározás például javítja a memóriát és megelőzhető, de legalábbis lassítható az Alzheimer-kór és az időskori demencia kialakulása.

Nem újdonság, hogy a sportolás boldoggá tesz, hiszen egy csomó endorfint szabadít fel a szervezetünkben. Az sem újkeletű dolog, hogy másként működik az agya egy aktív, sportos életmódot folytató emberél, mint annál, akinél a napi fizikai tevékenység kimerül a munkába gyaloglásban. Az intenzívebb mozgás ugyanis serkenti a véráramlást, és ezáltal több oxigént és fontos tápanyagokat juttat az agyba.

A tudósokat továbbra is foglalkoztatja a testmozgás és az agyműködés közötti összefüggések megértése, így egyre több kutatást végeznek ebbe a témában. A legfrissebb eredemények bizonyítja, hogy a különböző mozgásformákkal agyunk más-más területeit megcélozva javíthatjuk szellemi képességeinket.

Fuss vagy tekerj a jobb memóriáért!

Végeztek egy kísárletet, amelyben idős önkénteseket vettek rá arra, hogy egy éven át heti három alkalommal végezzenek valamilyen aerob jellegű mozgást, aminek hatására az alanyok sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint a vizsgálat kezdetekor. Kiderült, hogy a rendszeres kocogás vagy kerékpározás növelte a kísérletben résztvevők hippocampusának, vagyis a verbális memória és a tanulással kapcsolatos funkciókat vezérlő agyterületének méretét. Ez pedig azért is jó hír, mert a vizsgálat eredményei szerint a rendszeres fizikai aktivitással - legyen az kocogás, kerékpározást vagy bármilyen testmozgás -  megelőzhető, de legalábbis lassítható az Alzheimer-kór és az időskori demencia.

(Forrás: kerekparoselet.hu; divany.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)