Jump to content

Specialized Fatboy kerékpárteszt

2016. 07. 28. 21:16

Ismerjük el, jó játék!

Ha fatbike-ot tesztelünk, talán fatbike-okhoz érdemes hasonlítani. Ebből a szempontból vitán felül fantasztikus bringa a Specialized Fatboy. És amúgy egyébként is…

Mikor a Speci előtt utoljára fatbike-ot teszteltem, az elmúlt évtized legmakacsabb sérülését szedtem össze, hál’Istennek azóta teljesen rendben van a térdem, ami kifordult és a szalagok is összekuszálódtak. Ez is bizonyította, hogy egy 4-5”-es kerekeken guruló dömper bukáskor sem úgy viselkedik, mint egy hagyományos bringa. Semmilyen körülmények között nem viselkedik úgy, tehát aki szeretné átadni magát a fatbike-ozás örömeinek, felejtse el, hogy bringázik. Fatbike-ozik.

Az a bizonyos bukás nem is volt bukás, hiszen nem estem el. Mert egy fatbike-kal nem lehet elesni, a fatbike felboríthatatlan. Próbálgattam a gyors sodróson a határait, majd elveszítettem az egyensúlyom. A bringa ment tovább, csak közben én is „mentem” más irányba, s kettőnk között a térdem volt a kapocs, meg a patentpedál. Miután nem akartuk elengedni egymást útjára, némi „rollerezés” a másik oldalon, majd a fájdalom térdtájékon. De a bringa nem akart eldőlni.

Bocsánat, hogy saját sérülés történetével untatom az olvasót, de ebből is kitűnik a Fatbike legfőbb jellegzetessége: MEGÁLLÍTHATATLAN. Kivéve persze, ha a féket használod. Általánosságban a nagy tömegű és a talajjal óriási felületen érintkező gumi hatalmas perdülettel és tapadással rendelkezik. Amikor ez a tömeg beforog, akkor forogni szeretne és kevés dolog képes letéríteni a pályájáról. Amikor a kormány elfordításával szeretnéd ezt megtenni, az is másféle mozdulatot igényel, mint egy hagyományos kerékpáron.

Részlétek: bikemag.hu/Kép: bikemag.hu