Jump to content

Mi lesz idén a biciklizéssel?

2020. 04. 10. 19:27

2020-ban egy teljesen új, váratlan helyzettel szembesülnek a kerékpárversenyzők: hivatalos bejelentés szerint biztosan nem rendeznek semmilyen kerékpárversenyt június 1-ig.

Magyarországon és Belgiumban a kerékpárosok még szerencsés helyzetben vannak. Megengedett a kinti sporttevékenység, de szigorú higiéniás szabályokkal (például tilos a szokásos bringás orrfújás vagy köpés edzés közben, stb.) és kizárólag egy háztartásban élők edzhetnek együtt. Mindeközben Olaszországban, Franciországban vagy Spanyolországban a legszigorúbb kijárási tilalom van érvényben egyelőre májusig. Tilos kerékpározni. Mindenkinek.

Olyan nevek mint Alejandro Valverde vagy Philippe Gilbert felkészülése jelenleg kizárólag az otthoni görgőzés, hosszú heteken keresztül.

Júniusban, ha egyszercsak elkezdődnek a különböző szintű kerékpárversenyek, hogy álljunk oda magabiztosan a rajtvonalhoz? Mit tehetünk meg annak érdekében hogy például a Nemzeti Bajnokságokon minél jobb formában legyünk? Versenynapok híján, közös csapatedzések nélkül?

Bikemag megkereste napjaink egyik legelismertebb belga edzőjét.

A 32 éves Sander Cordeel 7 éven keresztül volt World Tour versenyző. 2018 óta kerékpáros edző.
Belgium egyik leghíresebb sportlaborjában végez teljesítményteszteket, a Vitori Sport Medical Centerben.

Bikemag:
Sander, köszönjük hogy elfogadtad a felkérést. Hogy látod ezt a rendkívüli helyzetet jelenleg a kerékpársportban?

Sander Cordeel:
Nagy kihívással nézünk szembe mindannyian. Nem csak a versenyzők, a csapatok és versenyszervezők, de mindenki akinek a megélhetését jelenti a kerékpársport. A sportág működése általánosan a szponzoroktól függ. A támogatók nagy része szintén krízishelyzetbe került és át kell tervezniük kiadásaikat…
Mindannyiunk érdekében remélem, hogy előbb-utóbb beindulhat a szezon. Inkább előbb, mint utóbb!!

Bikemag:
A lehetséges versenynaptárunk pillanatról pillanatra változik. Hogy edzed jelenleg a versenyzőid?

Sander:
Szerencsére a legtöbb versenyzőm elhagyhatja otthonát az edzés elvégzése érdekében. Ez egy nagyon nagy előny.
A mentális állapotuk, motiváltságuk függvényében fegyelmezetten követik az edzéstervet, amely most úgy fest, mint egy téli alapozó időszakra készített program. Az általános kilométer gyűjtés mellett most több időnk van foglalkozni a gyenge pontokkal és egyúttal fejleszteni az erősségeiket.

Bikemag:
Mint tudjuk, a gyakorlatban is nagy előnyt élvez aki szabad levegőn sportolhat. Remek feltöltődés fizikálisan és szellemileg egyaránt, ilyen szorongással teli időkben. A versenyzők egy része viszont nagyon rosszul viseli ezt a bizonytalanságot. Esetleg nehézséget okoz nekik az edzésre koncentrálni. Mit tanácsolsz nekik?

Sander:
Igen, természetes a bizonytalanság okozta céltalanság érzet. A motiváció hiánya. De az élsport sosem volt / lesz egyszerű. A kerékpársportban a legeredményesebb versenyzők mind nagyon erős karakterek, akik túl tudnak lendülni szinte bármely akadályon, élethelyzeten. Nincsenek kifogásaik a kemény munka elvégzéséhez.
Mindig van rá lehetőség elveszni a jelen problémáiban, ugyanúgy, ahogy lehetőség van kihozni a maximumot a helyzetedből és abból dolgozni “amit a gép dobott”. Az erős versenykarakter az utóbbit választja. Azért vált bajnokká, élsportolóvá, mert ő kifogások nélkül, minden helyzetben képes összpontosítani.
Azt tanácsolom állítsa fel mindenki a saját céljait (akár ha szükséges ezt most újra és újra áttervezni) és folytassa a kitartó munkát. Tűzze ki egy helyi emelkedőn a legjobb idejének a megdöntését, kövesse nyomon ahogy emelkednek az adott szegmensre a Wattjai vagy esetleg versenyezzen mások ellen a Zwift-en.
Én mint edző, figyelem a versenyző teljesítményének fejlődését az edzés Watt értékei alapján.
Mivel nem tudjuk pontosan egyelőre, hogy mikor kezdhetünk versenyezni idén, fontos hogy most ne terheljük túl intenzív edzésekkel magunk. Adjunk elegendő teret a regenerálódásnak.

(Forrás: bik)