Jump to content

Forradalmi kormány

2020. 12. 05. 13:57

Egy különleges országúti kormánnyal állt elő a Speeco, amit szökevények számára fejlesztettek a jobb, kényelmesebb aero pozíció elérése érdekében. A kormány várhatóan megosztó lesz az országútisok körében, de azt mindenképpen meg kell hagyni, hogy az elgondolás nem rossz.

A profi országúti versenyeken rengeteget látjuk a kormányra könyökölve menni a szökésben lévő vagy éppen a mezőnyt vezető versenyzőket, aminek az oka, hogy így két okból is kevesebb energiát kell beletenniük az adott sebesség eléréséhez, egyrészt lekönyökölve aerodinamikusabbak, mint alsó fogásban, másrészt könyökölve a testtömegük kisebb százalékát kell megtartaniuk, melynek következtében a tartó izmok kevesebbet dolgoznak és az ott megspórolt energiát közvetett módon a hajtásba lehet átvinni.
Országúti mezőnyversenyeken tilos a könyöklő használata, ezért marad a kormányra lekönyöklés, aminek vannak hátrányai, például az, hogy a kormány vághatja az alkarunkat vagy a csuklónkat természetellenesen ki kell fordítani, de a legnagyobb probléma a stabilitás hiánya, egy kisebb ütésre simán ki tud fordulni a kormány a kezünkből.

Mit tehetünk, hogy a könyöklés előnye megmaradjon, de a hátrányokat minimalizáljuk? A Speeco erre a kérdésre válaszként tervezte meg az aero szökevény kormányt (Aero Breakaway Handlebar), típusnevén ABB, ami hátrányok többségét eliminálja és az előnyöket is felerősíti.

A kormány bemutatása előtt az fontos leszögezni, hogy darabokra tudnám szedni kritikákkal az egész kormányt abszolút negatív színben feltüntetve, de érdemes ehelyett végiggondolni a koncepciót és az előnyök mellett bemutatni a problémákat is. Én is rengeteg időt töltöttem már könyöklő pozícióban, ezért tudom értékelni az ötletet.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)