Jump to content

Kerékpárt a buszon - így kell csinálni

2016. 10. 20. 12:04

Igen is lehet a BKV buszain kerékpárt szállítani. Persze a szabályok szigorúak, de azért nagy nehézséget nem jelent azok betartása. Mutatjuk, hogy mire kell figyelnie annak a kerékpárosnak, amelyik a BKV járatain szeretne utazni bringájával. 

A Budapesti Közlekedési Központ számos járatán lehet kerékpárt szállítani. Például valamennyi HÉV-vonalon, a hajókon, a fogaskerekűn, valamint több autóbuszon és villamoson is. A HÉV-eken kívül a HÉV-pótló autóbuszokon, a 60-as villamoson, ismertebb nevén a fogaskerekű vasúton, a 65-ös, 65A és a 165-ös autóbuszon, a 77-es trolibuszon, az 59-es 59A és 59B villamoson (utóbbin kizárólag a Szent János Kórház–Márton Áron tér közötti szakaszon) lehet kerékpárt szállítani, valamint a dunai D11-es, D12-es és D14-es hajójáratokon. Fontos tudnivaló, hogy egy utas csak egy bringát vihet magával. 

Az erre kijelölt járműveken hol szállítható a kerékpár?

A HÉV-szerelvények középső kocsijának egyik végén alakítottunk ki olyan szabad területet, ahol lehetséges egyszerre négy kerékpár biztonságos elhelyezésére és szállítására. A HÉV-megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtón lehet a kerékpárral felszállni. (Fontos, hogy a HÉV-en is csak a kijelölt helyen szabad kerékpárt szállítani, máshol akkor sem, ha a kijelölt részre nem fér több bicikli. A jármű más részén szállított kerékpár azonkívül, hogy zavarja az utasforgalmat, balesetveszélyes is.)

Az autóbuszokon az Ikarus 200-as típusú járművek hátsó ajtajánál; az Ikarus 400-as és az MAN típusú kocsikon pedig a középső ajtónál, a babakocsik tárolására kijelölt területen lehet kerékpárt szállítani, egy járművön egyszerre legfeljebb kettőt. A járművek ajtajánál elhelyezett piktogram jelzi, hogy hol lehet a biciklivel felszállni.

Villamosokon a két Tátra kocsiból összeállított szerelvények közbenső, vezetőállás nélküli végén lehet kocsinként egy-egy kerékpárt szállítani. A kerékpárokat rögzíteni kell, erre a célra a járművek utasterében ipari tépőzárakat szereltünk fel.

A fogaskerekű vasúton (60-as villamoson) a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen lehet összesen legfeljebb nyolc kerékpárt szállítani.

 Egyes járműveken a kerékpárszállításra kijelölt hely megegyezik a babakocsik és a kerekes székek számára kijelölt területtel. A kerékpárosoktól azt kérjük, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal, és a helyet adják át nekik.

Másik sarkallatos kérdés, hogy milyen jegyet kell vásárolni a kerékpárszállításhoz?

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is meg kell fizetni, tehát a kerékpárosnak is rendelkeznie kell jeggyel vagy bérlettel. A HÉV-en a „kerékpár számára váltott vonaljegy” a teljes vonalon érvényes. A kerékpárbérletért annak is fizetnie kell, aki egyébként térítésmentesen utazhat a BKK járatain. A bérleten a díjmentességre jogosító igazolvány sorszámát kell feltüntetni; a kerékpárbérlet csak azzal együtt érvényes, és csak a tulajdonosa használhatja.

Vannak persze olyan kerékpárok, amelyekért a BKV járatain egyiken sem kell fizetni, tehát jegyet nem kell váltani rájuk. Ilyen a roller vagy az összecsukható kerékpár. 

 

 

(Forrás: kerekparoselet.hu;bkk.hu/Fotó:24.hu)