Jump to content

Kéken izzik a bicikliút

2017. 01. 11. 12:59

Nem mindennapi kísérletbe vágott bele egy lengyelországi település, amikor kerékpárútjának egyik szakaszát olyan speciális anyaggal vonták be, ami biztosítja, hogy az éjszaka „világítson”. A nappali fény feltölti a bringautat, mely aztán a sötétben 10 órán keresztül izzik kéken. Amellett, hogy nagyon látványos, sokat javít az éjszakai bringázás biztonságán is.

Olsztyn egyik legújabb kerékpárútját sötétben világítónak építették ki, különböző energiák felhasználásának köszönhetően. Nem hosszú ez a szakasz kb. 100 m. Lidzbark Warmiński környékére vezet. Az útépítés célja, hogy teszteljék ezt a módszert, milyen sokáig működik, mennyire funkcionális ez a technika.

Az út felületét olyan anyagból készítették, ami lumniofort tartalmaz. Az anyag sajátossága, hogy befogadja és összegyűjti a természetes fényt. A kerékpárút a sötétben visszaadja az elnyelt fényt és akár 10 órán keresztül is képes világítani.

Különböző szín közül is lehet választani, a lengyelországi teszt-út kék színű, a Mazury-tavak vidékéhez, tavak színéhez választották. A módszer hatásos lehet egyéb utakon is, melyek veszélyesek, nincsenek kivilágítva megfelelően.

Egyelőre csak teszt jellegű a Lidzbark Warmiński melletti bringaút rövidke szakasza. Egy éven keresztül figyelik, hogy hogyan hat a kerékpárosokra, kevesebb lesz-e a baleset, mennyire biztonságos, mennyire áll ellent az időjárás viszonytagságainak vagy hogy mennyi ideig tart ki. Remélhetőleg beváltja a hozzá fűzött reményeket és sok helyen fogják alkalmazni ezt az eljárást.

(Forrás: kerekparoselet.hu; kép: google.hu)