Jump to content

Vuelta: az idén is kemény útvonalat terveztek a szervezők

2017. 01. 25. 15:37

A szervezők idén is nagyon kemény útvonalat határoztak meg a spanyol országúti kerékpáros körversenyre, amely augusztus 19-én Franciaországból indul és szeptember 10-én Madridban ér véget.

A világ egyik legrangosabb háromhetes viadala hagyományosan elsősorban a hegyi bringásoknak kedvez, nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre több versenyző bírálta nyíltan a roppant nehéz útvonalat. Az elégedetlenkedők között volt többek között a legjobb sprinterek közé tartozó brit Mark Cavendish, aki egyenesen „hülyének” minősítette az elmúlt évek Vueltáinak útvezetését.

A 2017-es kiírás szakaszainak csütörtök késő esti bemutatása azonban egyértelművé tette, hogy a kritikák nem hatottak a rendezőkre, akik kilenc hegyi befutót iktattak a programba, minden hétre jut majd három-három.

Továbbra is azt akarjuk, hogy a három hét során végig éles legyen a küzdelem – indokolta az idei útvonal kialakítását Javier Guillén versenyigazgató, külön kiemelve az utolsó előtti, 20. etapot, amely során az észak-spanyolországi régió legkeményebb emelkedőjét kell megmászniuk a kerekeseknek: – Az Angliru egy kolosszus, tökéletes arra, hogy döntsön az idei verseny győzteséről.

A 2017-es Vuelta össztávja 3297.7 kilométer, az első szakasz a franciaországi Nimes-ből indul, s az útvonal keresztülvezet Andorrán, Katalónián, a valenciai régión és Dél-Andalúzián, majd a spanyol fővárosban ér a végéhez.

A verseny történetében korábban csak kétszer fordult elő, hogy Spanyolországon kívül volt a rajt, legutóbb 2009-ben, akkor Hollandiában startolt el a mezőny.

(Forrás: kerekparoselet.hu; mti.hu; nemzetisport.hu; kép: pixabay.com)