Jump to content

Idén új útvonallal jön az I Bike Budapest bringás felvonulás!

2017. 03. 09. 10:29

Az I Bike Budapest április 22-én délután 4-kor a Szabadság térről indul, érinti a rakpartokat, a Móricz Zsigmond körteret, a Bartók Béla utat, majd az Alagút, a Lánchíd és az Andrássy út érintésével a városligeti Királydombon ér véget. A felvonulás célja, hogy mindenkit bringára ültessen, és a várható tízezres tömegével a hiányzó kerékpáros fejlesztések fontosságát mutassa meg.

A felvonulás célja, hogy azok is kipróbálják a várost két keréken, akik eddig még nem tekertek Budapesten. Az I Bike Budapest egy vidám fesztiválos hangulatú, családbarát demonstráció, amin úgy lehet élvezni a városi utcákat, tereket és hidakat, ahogy máskor soha sem. Lezárt utakon, rendőri biztosítás mellett lehet tekerni máskor forgalmas utakon, hidakon, az Alagútban. A felvonulás indulását és érkezése is parkban lesz, így piknikkel lehessen indítani és levezetni a tekerést. A menethez bárhol lehet csatlakozni, az útvonalat le is lehet vágni, de a távot abszolút családbarátra szabták a szervezők.

Az esemény megrendezéséhez több száz önkéntes csatlakozására számít a Kerékpárosklub, akik segítenek az esemény hírének terjesztésében és a várhatóan több mint tízezer kerékpározó gondtalan részvételének biztosításában. A rendezők segítik a főbb csomópontokban a tömegközlekedés és autóvezetők, valamint a zebrák többségénél a gyalogosok számára a menet keresztezését, hogy a felvonulás ne okozzon gondot a többi városlakónak.

A Kerékpárosklub számít rá, hogy a külvárosokból és az agglomerációból idén is szervezett, bárki számára nyitott csoportok indulnak a starthoz, és mindenkit arra bíztatnak, hogy zenével, jelmezzel, saját kreatív ötleteivel dobja fel a menetet.

Útvonal: Szabadság tér – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi híd – Irinyi József utca – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Bartók Béla út – Szent Gellért rakpart – Attila út – Alagút – Lánchíd – József Attila utca – Andrássy út – Olof Palme sétány – Városliget, Királydomb

Bringaemelés: kb. 18:30-kor a Városligetben, a Királydombon, amikor mindenki beért.

Bringaemelés után meglepetés.

Az útvonalat bárhol levághatod, csatlakozhatsz, és ki is szállhatsz menet közben.

Térkép: https://goo.gl/39Hkjz
Részletes tudnivalók a Kerékpárosklub honlapján: http://kerekparosklub.hu/ibikebudapest
A facebook eseményen pár óra alatt több mint ezren jeleztek vissza: https://www.facebook.com/events/1658479050844052/

Az esemény támogatója idén is a Holland Királyság Nagykövetsége.

Hiányzó kerékpáros fejlesztésekért is vonul az I Bike Budapest

A szervező Magyar Kerékpárosklub szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét az egyre nagyobb kerékpárral járó tömegre, amely miatt folytatni kell a város kerékpárosbaráttá tételét. Több fejlesztést jelentettek be a következő évekre, de ezek továbbra sem pótolnak alapvető hiányosságokat.

A Kerékpárosklub Budapest-programja alapján a következő fejlesztésekre lenne szükség a fővárosban:

  • Elavult közlekedési hálózat és biciklis infrastruktúra bringabarát átalakítása
  • Hidak kerékpározhatósága
  • Külváros - belváros biciklis összeköttetése
  • Forgalomcsillapítás, sebességcsökkentés
  • Hiányzó főutak bringázhatósága (pl: Nagykörút, Üllői út, Váci út, Bartók Béla út)
  • Bringás útvonalak jobb karbantartása
  • MOL Bubi hálózat bővítése, sűrítése, fejlesztése
  • Területi szemléletű kerékpárosbarát várostervezés
  • Kerékpározást népszerűsítő kampányok

Az útvonal nem csak a látványosságok miatt lett kiválasztva, hanem a városi kerékpározás szempontjából is fontos pontokat érint.

A pesti alsó rakpartra kerékpársávokat ígértek, a Margit hídtól északra eső részen zajló átépítésből ez végül kimaradt. A Kerékpárosklub szerint fontos, hogy az új sétány mellett külön kerékpársávok is létesüljenek. A szervezet nem szeretné, ha a többi szakasz átépítése után is az autók vagy a gyalogosok között maradna a bringás forgalom.

A Lánchíd, az Alagút és a Petőfi-híd közelgő átalakítása során fejleszteni kell a kerékpáros közlekedés lehetőségeit, ezeken a pontokon ma még nehéz az átjutást.

A Bartók Béla útra korábban kerékpársávokat terveztek, de a 2016-os átépítés során ezek nem készültek el, ami miatt a Kerékpárosklub helyi kereskedőkkel, vendéglátóhelyekkel tartott demonstrációt, majd szakmai szervezetekkel közös petícióban fordult a fővároshoz.

A Városliget átalakítása kapcsán felmerült Budapest egyik fő kerékpáros ütőerének számító Olof Palme sétány megszüntetése. A helyzet megnyugtató rendezéséről még nem kapott híreket a Kerékpárosklub, a szervezet egyébként részletes javaslatcsomagot írt a Liget kerékpárosbarát fejlesztéséről.

Az ország több pontján lesznek bringás felvonulások

Aznap a Magyar Kerékpárosklub több városban is biciklis felvonulást tart, Székesfehérváron például 10 éves jubileumi Critical Mass lesz, Győrben április 30-án vonul fel a helyi szervezet.

(Forrás: kerekparoselet.hu; kép: ibikebudapest.hu; google)