Jump to content

Kiemelt projekt a Tisza-tó körüli kerékpárút befejezése

2017. 03. 10. 13:11

Újabb fejlesztések indulnak a Tisza-tó térségében, a projektek között kiemelt helyen szerepel a tó körüli kerékpárút befejezése - közölte a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (Tisza-tó TFT) elnöke.

Kovács Sándor elmondta: a legdinamikusabban fejlődő régió Magyarországon a Tisza-tó és térsége, amely négy évszakos turisztikai desztináció lesz. Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút-szakasz befejezésére - mondta. A beruházással a Tisza-tavat teljesen biztonságosan körbe lehet majd kerékpározni, hiszen közúti forgalom nem keresztezi ezt az utat - közölte, megjegyezve: a kerékpáros pihenők, szervizek hálózatát is fejlesztik majd.     

Tervezik továbbá a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is. Megvalósulás esetén kerékpárúton lehetne elérni a Tisza-tavat Európából - közölte.

Csaknem 30 ezer kerékpáros turistát számoltak a kiskörei vízlépcsőnél az elmúlt évben, de ennél jóval több két keréken közlekedő turista fordul meg a térségben - számolt be a tényekről Kovács Sándor, majd folytatta: hangsúlyt fektetnek a tó északi területe után a déli részek fejlesztésére is. Abádszalókon a  Természet Operáját kívánják  megvalósítani vízi színpaddal, amely nem csak a térség, de Magyarország kiemelt turisztikai fejlesztése is lesz. Kiskörén a vízlépcső, a hallépcső aktív turisztikai attrakció lehetne - ismertette a terveket, amelyek között egy vadvízi evezős pálya megvalósítása is szerepel.    

Az elnök kitért arra, hogy Berekfürdőt is szeretnék bevonni a Tisza-tó turizmusába, hiszen a térségben a legtöbb, mintegy 90 ezer vendégéjszakát azon a településen töltik a látogatók. A tó második leglátogatottabb települése Tiszafüred, mintegy 70 ezer vendégéjszakával. A térségben mintegy 300 ezer vendégéjszakát töltenek a látogatók évente - számolt be. Kiemelte: szükség lenne jó minőségű szálláshelyek - négycsillagos szállodák, apartmanházas kempingek - fejlesztésére, hogy nőjön a látogatók által a térségben töltött éjszakák száma.     

A vendégkör bővülése elsősorban az ökoturisztikai kínálatnak, a vízi sportoknak és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének köszönhető. A fenti termékek a szezonhosszabbítás célját is jól szolgálják, hiszen mind az öko-, mind a kerékpáros turizmus 6-7 hónapos szezont biztosít. Ezt egészíti még ki a horgászat, amely egész évben érdeklődésre tarthat számot - fűzte hozzá.

A már eddig megvalósult fejlesztésekhez szükséges költségeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), hazai, illetve a vállalkozók által bevont forrásokból finanszírozták. Minőségi változást jelentene a térség számára, ha a turisztikai fejlesztési források is érkeznének. Átadták a Kiskörei Hallépcsőt, felújították a Tisza-tavi Vízi Sétányt, a tóparttól kissé távolabb teljesen megújult a berekfürdői fürdő kül- és beltéri infrastruktúrája, sőt új elemekkel is bővült. Az utoljára belépő fejlesztés a 2016 július elején nyílt Tisza-tavi Kerékpáros Centrum. A tervek szerint a Tisza-tó - Hortobágy - Debrecen - Hajdúszoboszló - Alföld szíve (Jász-Nagykun-Szolnok megye) "ötös kötésben" jöhet létre kiemelt turisztikai térség akár még az első fél évben. A kiemelt térségekben uniós és hazai finanszírozású fejlesztések valósulhatnak meg több tízmilliárd forint összértékben.

(Forrás: kerekparoselet.hu; mti.hu; kép: wikipedia, google)