Jump to content

Hétvégi túraajánlat: Antal-árok Szarkavár kerékpáros körtúra

2017. 03. 20. 15:14Igaz, hogy még csak hét vége van, de fejben már most elkezdhetünk készülni a hétvégi biciklitúrára. Egy közepesen nehéz, hegyvidéki terepet ajánlunk a bicajosoknak. A jelenlegi előrejelezés szerint igazi tavaszi, kerékpáros idő várható, napsütéses és közepesen felhős időszakok váltogatják majd egymást. A hőmérsékletre sem lehet panasz, 17-19 fok várható.

Túra hossza: 37 km
Nehézsége: Közepesen nehéz
Terep: Hegyvidék
Szintemelkedés: 1206 m

A kerékpártúra a Hármashatár-hegyen kezdődik a Szépvölgyi út és a Hármashatárhegyi út csomópontjában lévő parkolóból. Először a kék jelzést követjük az Árpád kilátóig, ahonnan a zöld körúton legurulunk egy játszótérhez, ahonnan a piros körút jelzésen felmászunk a repülőtérhez.

Itt a kék jelzésen haladunk tovább a Hűvösvölgyi Gyermekvasút végállomásáig. Az állomástól a sárga jelzést követjük. Áthaladunk a Nagykovácsi úton egy bevásárlóközpont mellett. A jelzést a zöldkörút jelzésnél elhagyjuk és ezen, majd a piroson át elérjük a Szépjuhászné utat. Itt balra fordulunk és a Szakadék útig ezen haladunk. A Szakadék úton át a Feketefej útig hajtunk.

A Feketefej utat keresztezi a piros túra út, amelyet Nagykovácsi közepéig követünk. (A piros jelzést nem célszerű a Szépjuhászné út és a Feketefej út között a hegyen át követni, mivel nem tekerhető. Sokszor kell tolni ott a bringát.)

Nagykovácsi centrumából zöld jelzésen haladunk ki a településről. A falu szélén kezdődik a sárga jelzés, amely az Antal-árkon halad keresztül. Ez egy igen taktikás sok élményt rejtő völgy. Az árkot elhagyva a jelzés Pilisszentivánra vezet. Innen aszfalt úton tekerünk Solymárra.

Solymáron a zöld jelzésen haladva utunk a település szélén lévő Szarkavárhoz vezet. Innen tovább haladunk a jelzésen Budapest felé terepen. Utunkat a kék jelzés keresztezi. Ezt követjük a Virágosnyereg büféig, ahonnan ismét a zöldön haladva a Hármashatár hegyre jutunk. A jelzés beletorkollik a Hármashatárhegyi útba, melyen legurulva érkezünk a kiindulási pontra.

(Forrás: kerekparoselet.hu; holkerekparozzak.hu; kép: google)