Jump to content

Cyclocross 2.nap: Belga sikerek, csalódott hollandok

2018. 02. 05. 16:25

A szombati női és U19-es férfi futamok után, a világbajnokság 2. napján az U23-as és Elit férfiak versenyét rendezték. Az U23-as kategóriában a belga Iserbyt magabiztos fölénnyel hódította el a szivárványszínű trikót, míg az Eliteknél óriási meglepetésre nem a hollandok ásza nyert, hanem a belga Wout Van Aert védte meg világbajnoki címét.

Kemény napnak néztek elébe a világbajnokság részvevői ugyanis vasárnap sem volt kevésbé sáros a valkenburgi pálya, mint szombaton, ennek köszönhetően hatalmas futóversenyre és rengeteg esésre lehetett számítani. Óriási érdeklődés övezte a világbajnokság utolsó napját, közel kétszer annyian látogattak ki vasárnap (25 736 néző), mint szombaton (12 656 néző), magyar mércével elég nehéz értelmezni ezeket a számokat.A kemény pálya ellenére az U23-as futam nem tartogatott túl sok izgalmat a nézők számára, a verseny elején a holland Joris Nieuwenhuis lépett el a többiektől, de hamar felért rá Eli Iserbyt, aki ahogy utolérte a hollandot, tovább is ment, közel fél perces előnyt kiépítve.

A különbséget egészen a célig tudta tartani, így Cant után a belgák megszerezték második aranyukat a világbajnokságon. A 2. helyért Nieuwenhuis és a francia Yan Gras küzdött meg egymással, amit a holland nyert meg 7 másodperccel ért Gras előtt. Érdekesség, hogy a szezonban jól szereplő fiatal brit, Thomas Pidcock, csak 15. lett közel 4 perc hátránnyal a győztes mögött.

Bár az előzetes várakozások nem jósoltak túl nagy izgalmakat az Elit férfi futamra, ennek ellenére mindenki izgatottan várta, hogy vajon meg tudja-e valaki nehezíteni az egész szezonban domináló holland bringás, Mathieu Van der Poel, dolgát. A holland a nézők örömére már az első körben támadásba lendült és szép lassan távolodni kezdett a többiektől, nagyon úgy tűnt, hogy a világbajnokság is csak olyan lesz, mint az elmúlt világkupafutamok.

(Forrás: bikemag.hu)